marime text:

130 de tigani romani, evacuati dintr-o tabara ilegala din Franta. Jumatate din ei se intorc in tara

La zece zile dupa ce au anuntat ca nu mai vor tabere ilegale de romi, francezii trec la fapte. In jur de 130 de conationali de-ai nostri au fost evacuati vineri dimineata din corturile si baracile ridicate ilegal la Saint-Etienne, in centrul Frantei. Insa mai putin de jumatate au plecat spre Romania, de voie sau de nevoie. Restul urmau sa-si gaseasca alt adapost temporar.  
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Evacuarea s-a facut fara scandal. Asta si pentru ca mare parte din cei 135 de ocupanti aflasera ce urma sa se intample si plecasera inainte de venirea politiei.

"Sunt romi din Romania. Unii sunt aici de ani de zile. Au plecat de acasa din cauza saraciei si discriminarii. Incearca sa-si construiasca o viata decenta pentru ei si copiii lor aici, la noi", a declarat Georges Gunther, militant pentru drepturile romilor.

Insa in urma altor incidente violente, presedintele Nicolas Sarkozy a ordonat demolarea celor cateva sute de campusuri ilegale in care traiesc romii.

Dintre ocupantii taberei din Saint-Etienne, 18 au acceptat sa se intoarca in Romania de bunavoie. Alti 44 urmau sa fie trimisi cu forta, acuzati ca au comis infractiuni pe teritoriul Frantei. Cei ramasi cautau vineri seara un parc sau un teren viran unde sa innopteze.

"Sunt aruncati in strada. Li se cere sa plece din baracile lor luand cu ei ce pot si sunt abandonati in strada. Fara nicio solutie, fara niciun adapost", mai spune Georges Gunther.

Politistii le-au dat voie sa se intoarca in tabara evacuata ca sa-si ia corturile si paturile. Localnicii spun insa ca foarte probabil, romii isi vor instala in alta parte, o noua tabara ilegala.

Desi asociatiile pentru drepturile omului critica evacuarile, 79% dintre francezi aproba aceasta politica, arata un sondaj publicat ieri de cotidianul Le Figaro.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu