marime text:

Chirurgul recuperator - a furat tablourile confiscate de comunisti!

Un vestit chirurg dinj Barlad, in prezent si consilier local, este cercetat de Politie, dupa ce a luat doua tablouri de Corneliu Baba de la muzeul din oras. Candva, erau ale lui, iar omul da de inteles ca a fost obligat de comunisti sa le doneze. Pentru ca acum are mare nevoie de bani, s-a hotarat sa le recupereze.
Chirurgul recuperator - a furat tablourile confiscate de comunisti!

Cele doua tablouri fac parte din colectia pe care Constantin Teodorescu ar fi daruit-o muzeului din Barlad in 1989. In realitate, sub presiunea legii ilicitului el a renuntat atunci la multe dintre panzele pe care le avea acasa.

Intre conducerea de atunci a muzeului din Barlad si medicul Teodorescu a fost semnat un act de donatie, insa documentul nu a fost legalizat. Asa se face ca in luna martie a acestui an, cand reprezentantii institutiei au primit o  cerere de imprumut pentru doua dintre operele lui Corneliu Baba din partea barbatului -"Regele Nebun" si "Autoportret"- s-au grabit sa i le dea.

Culmea acestui circ iscat intr-un targusor linistit este ca inclusiv politistii stau oarecum pe ganduri. Au vazut si ei actul de donatie semnat in 1989 de chirurgul Constantin Teodorescu si de reprezentantii muzelului local.

Pe vremea lui Ceausescu, doctorul a cumparat lucrarile  "Regele Nebun" si "Autoportret" si probabil a fost luat la ochi. Documentul in care a renuntat la aceste lucrari este batut la masina, dar nu are pe el dovada ca a fost vazut si de un notar.   

"Dumnealui sustine ca cele doua tablouri ii apartin, ceea ce, in mare parte, e adevarat. Urmeaza sa inaintam dosarul Parchetului de pe langa Tribunalul Barlad", spune comisarul Radu Corozel, seful Serviciului de Investigatii Criminale Vaslui.
 
Eroul povestii se abtine sa comenteze situatia. Instanta trebuie sa stabileasca in final cine are dreptate.

 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu