marime text:

Dosare penale cu nemiluita. Unul din cinci romani a trecut pe la procurori in 2009

In 2009, un roman din cinci a avut de-a face cu anchetele penale ale procurorilor. Statistica ii apartine procurorului general al Romaniei care afirma ca excesul de incriminare ar putea bloca definitiv investigatiile Ministerului Public.
Dosare penale cu nemiluita. Unul din cinci romani a trecut pe la procurori in 2009

1,4 milioane de dosare penale intr-o societate cu 18 milioane de adulti reprezinta o anomalie, in conditiile in care, statistic, ar presupune ca aproximativ un roman din cinci sa fie implicat, intr-o forma sau alta, intr-un dosar penal.

"Raportat la legislatie, o prima problema este excesul de incriminare. Exista 140 de acte normative care prevad aproape o mie de infractiuni", este de parere procurorul general, Laura Kovesi.

 

In opinia sefului Ministerului Public, este necesara o reevaluare. "Sa ne gandim cate dintre aceste fapte ar trebui sanctionate penal sau contraventional ori cate dintre acestea se suprapun ca mod de incriminare. O alta cauza identificata este aceea a sesizarilor fara finalitate care ne sunt adresate, in conditiile in care doar 7,7 la suta din solutii sunt rechizitorii", a spus Kovesi.

In aceste conditii, prioritatea sistemului judiciar trebuie sa fie identificarea de solutii care sa permita limitarea numarului de dosare si solutionarea cauzelor importante pentru societate.

O prima rezolvare ar fi cresterea numarului de procurori insa aceasta nu reprezinta o solutie suficienta. Daca se pastreaza aceeasi tendinta de crestere a volumului de activitate, dupa un timp numarul dosarelor va depasi din nou resursele suplimentare. In opinia procurorului general, evolutia volumului de activitate in acelasi ritm va conduce la blocarea sistemului daca nu vor avea loc modificari legislative de substanta.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu