marime text:

Detinut despagubit cu 10.000 de euro, pentru fumat pasiv ca pe Targu Ocna!

Un fost detinut roman, care a fost inchis in penitenciarul Botosani, a castigat 10.000 de euro la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, suma pe care statul roman trebuie sa i-o plateasca pentru relele tratamente din timpul detentiei, cand fumatul pasiv i-a daunat sanatatii.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Potrivit Curtii, M. Gheorghe Florea (62 de ani) a fost condamnat, in 2002, la patru ani si jumatate de inchisoare, pentru furt calificat. El a fost incarcerat in penitenciarul Botosani.

Florea a aratat ca celulele din penitenciar erau supraaglomerate, iar conditiile de igiena erau foarte precare.

Totodata, el s-a plans de faptul ca a fost pus in celula alaturi de detinuti fumatori, desi suferea de diferite boli.

Gheorghe Florea a mai aratat ca, din cauza fumatului pasiv si a conditiilor de detentie, atat din penitanciarul Botosani, cat si din spitalul penitenciar Targu Ocna, in perioada 2002 - 2005, i s-au agravat hepatita cronica si hipertensiunea arteriala.

Curtea a retinut ca fostul detinut a atras, de mai multe ori, atentia autoritatilor din penitenciar privind conditiile de trai si fumatul pasiv. De asemenea, instanta a aratat ca, totusi, in penitenciar trebuie respectate drepturile fundamentale si trebuie protejate persoanele vulnerabile.

Statele trebuie sa se asigure ca toti detinutii sunt inchisi in conditii decente si ca nu sunt supusi unor chinuri sau suferinte care pot fi evitate si care le pun in pericol sanatatea.

Florea a precizat ca, timp de opt luni, a impartit o celula de 35 de paturi cu 110 - 120 de condamnati. Potrivit acestuia, 90 la suta dintre acestia erau fumatori.

Romanul a mai aratat ca, si la spitalul penitenciar Targu Ocna, unde a fost transferat in noiembrie 2003, el a fost pus in prezenta fumatorilor.

Drept raspuns la solicitarile sale, Ministerul Justitiei din Romania a recunoscut problema suprapopularii penitenciarelor, insa a aratat ca separarea detinutilor fumatori de cei nefumatori este imposibila, din cauza lipsei spatiului.

In aprilie 2004, reclamantul a depus o actiune la Tribunalul Botosani, cerand despagubiri pentru degradarea sanatatii sale. Actiunea a fost respinsa, pe motiv ca relatia de cauzalitate nu a fost indeplinita.

Florea a fost eliberat conditionat in 2005.

Astfel, conform deciziei CEDO, Guvernul roman trebuie sa-i plateasca barbatului, in decurs de trei luni, suma de 10.000 de euro cu titlu de despagubiri.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu