marime text:

Decizie in premiera a justitiei! Despagubiri pentru familia unui alpinist mort intr-o competitie

Premiera in justitia romaneasca. Federatia Romana de Alpinism si Escalada a fost obligata de instanta sa plateasca despagubiri familiei unui alpinist, care si-a pierdut viata intr-o avalansa ce s-a produs in timpul unei competitii. In total 25.000 de lei, plus o renta lunara de 2.000 de lei pentru cei doi doi copii ai alpinistului. In plus, organizatorul concursului a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare.
Decizie in premiera a justitiei! Despagubiri pentru familia unui alpinist mort intr-o competitie

Sentinta a fost data dupa patru ani de procese. Procurorii i-au acuzat de ucidere din culpa pe cei care au organizat competitia de schi alpin, desfasurata in ianuarie 2004.

O avalansa a ucis atunci cinci sportivi aflati in Valea Morarului. Printre ei se afla si Buzasi Zoltan, a carui sotie a cerut si despagubiri civile. Procesul a starnit ample dezbateri. Alpinistii au sustinut ca acest sport implica asumarea riscului si ca avalansa nu putea fi prevazuta. Familiile celor morti i-au acuzat insa pe organizatori ca nu au verificat inainte traseul.

Instanta a considerat ca tragedia ar fi putut fi evitata daca organizatorii ar fi cerut macar o prognoza meteo. Asa ca a decis condamnarea cu suspendare a unuia dintre cei care a organizat competitia si obligarea Federatiei Romane de Alpinism si Escalada la plata despagubirilor civile catre familia alpinistului care a solicitat asta.  
 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu