marime text:

Mohammad Munaf, transferat in custodia irakienilor

Mohammad Munaf, arestat in 2005 pentru ca a contribuit la rapirea a trei jurnalisti romani, a fost transferat in custodia irakienilor in aceasta saptamana, sustine avocatul american Aziz Huq.
Mohammad Munaf, transferat in custodia irakienilor
Avocatul sustine ca a primit informatia de la familia lui Munaf.
 
Irakul a preluat responsabilitatea a aproximativ 1.300 de detinuti de la Camp Bucca, unde sute de cetateni irakieni isi ispasesc pedepsele dupa ce au fost arestati de armata americana in cei sapte ani de razboi. Printre cei transferati oficial in custodie irakiana se afla si cetateanul american Mohammad Munaf.
 
Munaf a epuizat toate caile de atac, pana la Curtea Suprema, pentru a impiedica acest transfer, afirmand ca se teme ca va fi torturat si executat daca va fi predat irakienilor.
 
Mohammad Munaf se afla, impreuna cu americano-iordanianul Shawqi Omar, in custodia autoritatilor americane la baza Camp Cropper, in apropierea aeroportului international din Bagdad.
 
Intr-un proces rapid, Omar a fost judecat si condamnat, dar nu pentru terorism. Soarta acestuia ramane neclara, dupa preluarea istorica, de catre irakieni, a controlului ultimei inchisori conduse de americani in aceasta tara. Armata americana, care l-a detinut pe Omar fara sa il acuze oficial din 2004, a declarat in aceasta saptamana ca intentioneaza sa detina aproximativ 200 de prizonieri "periculosi", dar fara a preciza daca Omar va fi printre ei.
 
In iunie 2008, Curtea Suprema de Justitie din Statele Unite s-a pronuntat impotriva demersului lui Mohammad Munaf, care incerca sa conteste detentia sa in Irak, unde se afla in custodia fortelor americane. Potrivit deciziei instantei supreme, judecatorii federali nu pot bloca transferul acestui catre autoritatile irakiene, care doresc sa il judece pentru implicare in activitati insurgente si infractionale.
 
Mohammad Munaf, care are cetatenie americano-irakiana, a fost condamnat la moarte pentru presupusul rol in rapirea a trei jurnalisti romani, in 2005. Condamnarea sa a fost anulata ulterior de justitia irakiana, iar cercetarile in acest caz au fost reluate.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu