marime text:

"Jihadul va continua chiar daca eu nu voi mai fi" - mesajele de amenintare ale lui Osama Bin Laden

Numeroase intregistrari video si audio atribuite liderului al-Qaida, Osama ben Laden, au fost difuzate incepand din 2001, odata cu declansarea bombardamentelor in Afganistan care au urmat atentatelor de la 11 septembrie din Statele Unite, relateaza AFP, care prezinta o cronologie a acestora.
Jihadul va continua chiar daca eu nu voi mai fi  - mesajele de amenintare ale lui Osama Bin Laden
2001
 
- Sfarsitul lui septembrie 2001: "Jihadul va continua chiar daca eu nu voi mai fi", afirma Osama ben Laden intr-un interviu acordat unui cotidian pakistanez.
 
- 7 octombrie: Ben Laden jura "pe Dumnezeu ca America nu va mai cunoaste niciodata securitatea atat timp cat nici Palestina nu o cunoaste si pana cand toate armatele occidentale atee nu vor parasi teritoriile sfinte". Acesta il ridiculizeaza pe "necredinciosul" presedinte Bush in inregistrarea video, data publicitatii de postul de televiziune Al Jazeera.
 
- 3 noiembrie - Osama ben Laden ii numeste apostati, intr-o inregistrare data publicitatii de acelasi post de televizune, pe musulmanii care sprijina "cruciada" americana din Afganistan.
 
- 13 decembrie - Ben Laden sustine ca a fost optimist in privinta atentatelor de la 11 septembrie, dar nu a indraznit sa spere ca militantii islamisti vor distruge complexul World Trade Center, intr-o inregistrare video care, potrivit oficialilor americani, confirma vinovatia acestuia. "Am calculat dinainte numarul victimelor inamice, in functie de pozitia turnurilor", a declarat el, potrivit unei inregistrari video difuzate de Pentagon).
 
- 26 decembrie - Ben Laden sustine intr-o alta inregistrare video difuzata de Al Jazeera ca atentatele de la 11 septembrie au avut drept scop impiedicarea sprijinului pe care Statele Unite il acorda Israelului si cere ca razboiul sfant impotriva Washingtonului sa aduca un omagiu celor 19 kamikaze de la 11 septembrie.

2002
 
- 31 ianuarie - Postul de televiziune CNN difuzeaza interviul acordat de ben Laden unui reporter al postului Al Jazeera la 11 octombrie, in care liderul terorist sustine ca "lupta s-a mutat pe teritoriul american".
 
- 19 mai - Ben Laden predica meritele martiriului intr-o inregistrare video considerata ca fiind realizata cu cateva luni inainte.
 
- 10 septembrie - Al Jazeera difuzeaza un mesaj audio in care ben Laden ii elogiaza pe teroristii care au comis atentatele de la 11 septembrie si ii considera oameni care au schimbat istoria.
 
- 6 octombrie - Postul de televiziune Al Jazeera da publicitatii o inregistrare video in care avertizeaza ca orice atac asupra lumii musulmane va fi urmat de o replica "dubla" ca intensitate.
 
- 14 octombrie - Ben Laden elogiaza atacurile care au vizat obiective occidentale din Kuwait si Yemen si avertizeaza Statele Unite si Israelul ca vor urma mult mai multe.
 
- 12 noiembrie - Al Jazeera difuzeaza o posibila inregistrare video a lui ben Laden in care acesta saluta atentatele de la Djerba (Tunisia), Karachi (Pakistan). Bali (Indonezia), din Yemen impotriva pertrolierului francez si luarea de ostatici de la Moscova si ameninta statele care sustin "gasca de macelari de la Casa Alba".

2003
 
- 11 februarie - Un mesaj considerat ca apartinand lui ben Laden face apel la musulmani sa lupte impotriva Statelor Unite si sa respinga orice razboi declansat impotriva Irakului.
 
- 10 septembrie - Al Jazeera prezinta o inregistare video in care liderul al-Qaida si adjunctul sau, egipteanul Ayman al-Zawahiri, coboara un versant muntos si le cer musulmanilor sa declare jihadul, elogiindu-i in acelasi timp pe autorii atentatelor de la 11 septembrie.
 
- 18 octombrie - Doua mesaje audio apartinand probabil lui ben Laden avertizeaza in privinta comiterii mai multor atentate pe teritoriul american si in afara sa.
 
- 20 decembrie - O inregistare video data publicitatii probabil de ben Laden acuza guvernele statelor arabe, aliate ale Statelor Unite, ca sunt agenti "necredinciosi" ai Washingtonului.
 
2004
 
- 15 aprilie - Un post arab de televiziune difuzeaza un mesaj audio in care liderul al-Qaida se ofera sa incheie armistitiu cu statele europene daca isi retrag trupele din tarile musulmane. Acesta justifica atentatele de la 11 martie la Madrid fara a le revendica in mod deschis, potrivit unei inregistrari audio.
 
- 6 mai - Un alt mesaj apartinand probabil lui ben Laden face apel la jihad impotriva ocupatiei americane din Irak
 
- 29 octombrie - mesaj de amenintare cu atentate impotriva Statelor Unite
 
- 16 decembrie - Ben Laden elogiaza, intr-un mesaj audio, grupul de militanti sauditi care au atacat consulatul american din Jeddah la 6 decembrie
 
- 27 decembrie - Al-Jazeera difuzeaza o inregistrare in care ben Laden le cere irakienilor sa boicoteze alegerile parlamentare din ianuarie si afirma ca orice persoana care ia parte la scrutin va fi considerata "necredincioasa". Cu aceeasi ocazie, el saluta atacurile comise in Irak de aliatul al-Qaida Abu Musab al-Zarqawi.

2006
 
- 19 ianuarie - Ben Laden avertizeaza ca Al-Qaida pregateste noi atacuri in interiorul Statelor Unite, dar afirma ca reteaua este dispusa sa accepte un armistitiu conditionat cu Statele Unite, conform unei inregistrarii audio atribuite liderului terorist, difuzate de Al-Jazeera.
 
- 23 mai - liderul al-Qaida sustine ca francezul Zacarias Mussaoui si prizonierii de la Guantanamo nu au nici o legatura cu atentatele de la 11 septembrie, potrivit unui mesaj audio.
 
- 30 iunie - Ben Laden il elogiaza pe fostul lider al gruparii al-Qaida din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, si il califica drept un "leu al jihadului".
 
- 1 iulie - liderul al-Qaida avertizeaza majoritatea siita din Irak ca se va confrunta cu replici ale atacurilor derulate de acestia impotriva sunnitilor si sustine ca gruparea se va lupta impotriva Statelor Unite oriunde in lume.
 
- 6 iulie - la un an dupa atentatele de la Londra, soldate cu moartea a 52 de persoane, al-Qaida da publicitatii o noua inregistrare care cuprinde comentarii ale lui ben Laden, ale lui Zawahiri si ale unui atentator sinucigas.
 
2007
 
- 7 septembrie - Osama ben Laden apare intr-o inregistrare video care marcheaza cea de-a sasea aniversare a atentatelor de la 11 septembrie. Liderul al-Qaida avertizeaza cetatenii americani ca Statele Unite sunt vulnerabile in pofida puterii militare si economice.
 
- 11 septembrie - Ben Laden il elogiaza, intr-un nou mesaj, pe Waleed al-Shehri, teroristul saudit care se afla la bordul cursei 11 a companiei American Airlines care a lovit turnul de nord al complexului World Trade Center.
 
- 20 septembrie - ii cheama pe musulmanii din Pakistan la "razboiul sfant" impotriva presedintelui Pervez Musharraf, aliat al Statelor Unite, potrivit unei inregistrari audio.
 
- 29 noiembrie - liderul al-Qaida le cere tarilor europene, intr-un mesaj audio, sa puna capat prezentei lor militare alaturi de fortele americane in Afganistan.
 
- 29 decembrie - ii avertizeaza pe musulmani cu privire la orice sprijin acordat Guvernului irakian si promite "eliberarea Palestinei", potrivit unui mesaj audio.

2008
 
- 20 martie - Europa va trebui «sa dea socoteala» pentru caritaturile profetului Mahomed publicate in ziarele daneze, spune acesta intr-un mesaj audio.
 
- 18 mai - Ben Laden le cere musulmanilor sa contribuie la "ridicarea blocadei" israeliene in Fasia Gaza.
 
2009
 
- 14 ianuarie - Apel la jihad impotriva ofensivei israeliene in Fasia Gaza si la recuperarea "Ierusalimului si a Palestinei", potrivit unui mesaj audio.
 
- 14 martie - Acuza tarile arabe de "complicitate" cu Israelul si aliatii sai occidentali, in ofensiva impotriva Fasiei Gaza.
 
- 3 iunie - Il acuza pe presedintele american Barack Obama ca "urmeaza aceeasi politica de ostilitate" fata de musulmani ca si predecesorul sau, George W. Bush.
 
- 14 septembrie - Ii ameninta pe americani cu continuarea "unui razboi de uzura (...) in toate modurile posibile", daca nu vor face presiuni asupra Casei Albe in vederea incheierii razboaielor din Irak si Afganistan si daca nu se vor pronunta impotriva sprijinirii Israelului.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu