marime text:

25 de milioane $ pusi pe capul lui Bin Laden - VEZI cum a fost urmarit 10 ani teroristul numarul 1 al lumii!

Osama ben Laden, liderul retelei Al-Qaida, a fost ucis duminica in Pakistan, de un comando american, dupa o urmarire la nivel mondial si oferirea unei recompensede de 25 de milioane de dolari si cu patru luni inainte de implinirea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie, relateaza AFP.
25 de milioane $ pusi pe capul lui Bin Laden - VEZI cum a fost urmarit 10 ani teroristul numarul 1 al lumii!
2001
 
- 17 septembrie: Presedintele american, George W. Bush, cere capturarea, "mort sau viu", a lui Osama ben Laden, instalat in Afganistan, din 1996.
 
- 7 octombrie: Osama ben Laden isi exprima satisfactia fata de atentate si promite Statelor Unite ca "nu vor mai cunoaste niciodata securitatea", intr-un mesaj difuzat de postul Al-Jazeera, din Qatar, in prima zi a atacurilor americano-britanice in Afganistan.
 
- Sfarsitul lui decembrie: Bombardamente americane intense asupra grotelor si ascunzatorilor subterane, la Tora Bora, in estul Afganistanului, in apropiere de frontiera pakistaneza.
 
2002
 
- 19 mai: O inregistrare video il prezinta pe ben Laden intr-un decor de primavara, posibil dupa bombardamentele din decembrie.
 
- 12 noiembrie: Osama ben Laden isi exprima, intr-un mesaj audio, satisfactia fata de atentatele de la Djerba (Tunisia, in aprilie 2002), Karachi (Pakistan, in mai 2002), Bali (Indonezia, in octombrie 2002) si atacurilor impotriva petrolierului francez Limbourg, in Yemen, si soldatilor americani, in Kuwait.
 
2003
 
- 1 martie: Arestarea, in Pakistan, a lui Khaled Sheikh Mohammed, presupus a fi numarul trei in ierarhia Al-Qaida.
 
- 10 septembrie: inregistrare video cu ben Laden si Ayman al-Zawahiri, numarul doi in ierarhia Al-Qaida, mergand, intr-o regiune muntoasa, probabil in estul Afganistanului, la sfarsitul lui aprilie - inceputul lui mai.
2004
 
- 7 martie: Inceputul operatiunii americane "Mountain Storm" in sudul, estul si sud-estul Afganistanului.
 
- 19 martie: Ben Laden si al-Zawahiri sunt, in securitate, in Afganistan, potrivit unui purtator de cuvant taliban, citat de AFP.
 
- 2 iunie: Coalitia l-a avut, in mai multe randuri, pe ben Laden, "la mana", declara, la Kabul, seful Statului Major al fortelor franceze, generalul Henri Bentégeat.
 
2005
 
- 15 martie: Serviciile pakistaneze de informatii au pierdut urma acestuia, in urma cu "opt, poate chiar zece luni", declara presedintele pakistanez, Pervez Musharraf.
 
2006
 
- 20 aprilie: Ben Laden opereaza la frontiera pakistanezo-afgana, potrivit sefului serviciilor de informatii americane, John Negroponte.
 
- 7 septembrie: Senatul american deblocheaza 200 de milioane de dolari, pentru crearea unei celule de informatii dedicate urmaririi.
 
- 23 septembrie: Potrivit unei note a servicilor franceze (DGSE), publicata in presa, serviciile saudite de informatii sunt convinse ca "ben Laden este mort" de febra tifoida, contractata in august, in Pakistan.
 
- 28 septembrie: Ben Laden se ascunde in estul Afganistanului, in provincia Kunar (Musharraf).
 
2007
 
- 7 septembrie: Primul mesaj video, in aproape trei ani. Ameninta cu intensificarea luptei in Irak si il elogiaza pe Walid Al-Shehri, unul dintre atentatorii de la 11 septembrie, intr-un document sonor insotit de fotografii.
 
2008
 
- 27 mai: Potrivit unui oficial din cadrul serviciilor secrete afgane, s-ar afla in nord-vestul Pakistanului, la frontiera afgana.
2009
 
- 23 iulie: Saad, unul dintre fiii sai, "ar fi mort", intr-un atac american cu avioane fara pilot, la inceputul lui 2009, potrivit unor informatii de presa dezvaluite de un oficial american din domeniul luptei contra terorismului.
 
2010
 
- 12 aprilie: Premierul pakistanez, Yusuf Raza Gilani, afrima ca ben Laden nu se afla in tara sa.
 
- 27 iunie: Este "foarte bine ascuns" si protejat intr-o regiune tribala din Pakistan, potrivit directorului CIA, Leon Panetta, la cateva saptamani dupa moartea egipteanului Mustafa Abu-al Yazid (alias Said al-Masri), numarul trei din ierarhia Al-Qaida
si liderul organizatiei din Afganistan.
 
2011
 
- 1 mai: Presedintele american, Barack Obama, anunta ca Statele Unite l-au ucis pe Osama ben Laden si i-au recuperat cadavrul, intr-o operatiune de commando, la Abbottabad, oras situat la aproximativ 50 de kilometri de Islamabad.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu