marime text:

Guvernul analizeaza posibilitatea interzicerii vanzarii de etnobotanice!

Un proiect care vizeaza interzicerea vanzarii etnobotanicelor in Romania se afla in acest moment pe masa Guvernului. Cabinetul Boc analizeaza documentul care este inspirat din legea poloneza si care va introduce si amenzi exorbitante pentru cei care il vor ignora.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Asteptam o decizie cel mai devreme saptamana viitoare. Legea poloneza spune ca orice produs cu efect psihotrop si neasimilat drogurilor este catalogat automat drept "substitut" si interzis.

In momentul de fata, in Romania sunt ilegale 43 de substante, in timp ce pe piata exista peste o mie.

Autoritatile au tot incercat sa inchida magazinele de vise. In Bucresti, de exemplu, la 1 ianuarie a intrat in vigoare o hotarare de consiliu care le interzicea la o distanta mai mica de 1.500 de metri de orice parc, scoala, spital, gara sau biserica.

Masuri similare au fost luate si in tara, insa au fost actionate in instanta, iar patronii au castigat, deoarece judecatorii nu au motivatia legala pentru a mentine magazinele inchise.

Proiectul de lege privind ingrijoratoarea tema a "etnobotanicelor" este la Palatul Victoria.

Este un proiect cu miza mare in care s-au implicat atat Ministerul de Interne, cat si Ministerul Sanatatii sau Prefectura Bucuresti. Cu totii au votat pentru modelul polonez. Conform acestuia, inspectorii de la Protectia Consumatorului pot inchide temporar magazinul de vise chiar daca au o banuiala si NU o certitudine ca substantele puse in vanzare sunt periculoase. Ei pot cere ca substantele gasite sa fie trimise la analize, pe banii patronilor.

In Polonia, amenzile pentru astfel de magazine sunt de la 5.000, la 250.000 de euro. Iar promovarea substantelor sau magazinelor se pedepseste cu inchisoare de pana la un an.

Efectele acestor substante se vad cel mai bine in cifrele anuntate de ONG-uri: 30 de morti, peste 3.000 de internati si 700.000 de dependenti.

Dintr-o cercetare facuta de organizatia Salvati Copii aflam ca adolescentii se gandesc automat la popularitate cand aud de etnobotanice.

Ofiterii antidrog au intocmit pana acum 340 de dosare penale pentru vanzatorii de etnobotanice, iar 83 dintre ei au fost chiar si arestati preventiv. In plus, activitatea a 67 de magazine a fost suspendata. Au fost descoperite si laboratoare unde se preparau astfel de amestecuri, in Cluj si Bucuresti.
 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu