marime text:

Cine preia sefia Al Qaeda dupa moartea lui Bin Laden?

Moartea lui Osama ben Laden nu inseamna si sfarsitul al-Qaida! Cel mai probabil, reteaua terorista isi va desemna rapid un nou lider si va face totul sa demonstreze ca inca este puternica.
Cine preia sefia Al Qaeda dupa moartea lui Bin Laden?

Analistii nu sunt convinsi ca adjunctul lui Osama, Ayman al-Zawahiri, ii va lua automat locul. Ei nu exclud nici o lupta pentru putere, periculoasa chiar si pentru adversarii gruparii.

Adjunctul lui Osama, Ayman al-Zawahiri, reprezentant al vechii garzi, este cel mai cunoscut candidat
care ar putea prelua conducerea al-Qaida. Despre el se crede ca este eminenta cenusie a retelei, insa pozitia lui nu e sigura, dupa moartea lui ben Laden.

Imamul radical Anwar al-Awlaki, un yemenit nascut in Statele Unite, s-ar potrivi descrierii.

Al-Awlaki s-a folosit de internet pentru a-si raspandi mesajul radical si se crede ca el l-a inspirat pe autorul atacului de la baza militara texana Fort Hood, din 2009, cand 13 oameni au fost ucisi. In plus, ascensiunea sa ar fi urmarea logica a importantei tot mai mari pe care o are ramura din Yemen a retelei.

Un nou lider ar putea aduce si o schimbare a modului de operare al gruparii teroriste, cred analistii. Al-Qaida s-ar putea orienta spre tinte militare sau de mare valoare, spre atacuri cibernetice, destinate sa provoace haos pe plan economic. Ceea ce nu ne pune la adapost de atentate, precum cele de la Madrid sau Londra.

Aceasta pare sa fie si temerea europenilor. Statele Unite si mai multe tari europene si-au intensificat masurile de securitate.

In lumea araba, au aparut deja manifestarile de ostilitate. Un imam radical din Liban a promis razbunare. Proteste antiamericane au avut loc ieri in teritoriile palestiniene si in Pakistan.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu