marime text:

Cesiu 137, inamicul public nr. 1, dupa explozia nucleara din Japonia. Provoaca leucemie si cancer

Pentru autoritatile medicale, imediat dupa explozia nucleara din Japonia, inamicul public a devenit Cesiu 137. Un element chimic deosebit de periculos, care le-a dat fiori medicilor dupa tragedia Cernibal, cand impreuna cu iodul radioactiv, a cauzat leucemii si cancere tiroidiene.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Intre timp, responsabilii de la Bucuresti tin sa ne linisteasca: in prezent, nu exista risc sanitar pentru noi.

Nivelul radiatiilor cu Cesiu anuntate de autoritatile din Fukushima a fost de 1,015 microsieverts pe ora , adica, la un calcul pe an, rezulta o radiatie de opt ori mai mare decat doza anuala admisa in Romania.

Insa incarcatura cu cesiu a emisiilor de la Fukushima va fi mult scazuta, presupunand ca vor ajunge candva pe teritoriul Romaniei. Asa ca nu exista insa motive de panica, spun cei de la Institutul de Sanatate Publica.

Oricum, ne iradiem organimul la fiecare investigatie cu raze X. Daca facem o radiografie la plamani, consumam deja jumatatea din doza pe un an. Iar la o tomografie, cantitatea de radiatii e de sase ori mai mare decat limita admisa.

Milioane de oameni fac radiografii si nu au facut o boala de iradiere.

Emisia de la Fukushima contine particule radioactive, indeosebi unele de Cesiu, spun japonezii.

Cesiul radioactiv 137 ar putea ajunge organism prin inhalare sau prin intermediul alimentelor si apei contaminate. In cazul in care ajunge in sange, se distribuie cu o concentratie mai ridicata in muschi, grasime, piele, tendoane ori la nivelul testurilor moi din ochi.

In functie de doza care ar putea ajunge la un moment dat si deasupra tarii noastre, se vor lua masuri de precautie. Anumite categorii ar putea fi vulnerabile.

Efectele unei potentiale contaminari radioactive sunt vizibile pe o perioada mare - intrucat cesiul are un timp de injumatatire - adica o perioada in care cantitatea periculoasa se elimina din organism - de 30 de ani.

Nu este cazul sa intram in panica. Autoritatile spun ca la nivel european, dar si la noi in tara, este monitorizata activitatea radiatiilor, in aer, apa si alimente. Iar pentru orice depasire, exista un plan de proceduri, care deocamdata nu trebuie pus in aplicare.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu