marime text:

Viktor Bout - cel mai mare traficant de arme din lume. Afacerile lui n-au ocolit nici Romania!

Un adevarat film de actiune, realizat si cu sprijnul politistilor romani de frontiera. Cel mai mare traficant de arme din lume, rusul Viktor Bout, a fost prins la Bangkok, in timp de incerca sa vanda rachete si elicoptere de lupta unor ofiteri americani sub acoperire. Tranzactia ar fi trebuit sa se incheie la Bucuresti si chiar au existat negocieri intense. Insa in ultima clipa, planul s-a schimbat.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.O afacere de 5 milioane de dolari urma sa fie incheiata la Bucuresti intre cel mai mare traficant de arme din lume si doi oameni de afaceri, in realitate ofiteri americani sub acoperire.

"Bout si Smulian au fost de acord sa vanda arme catre FARC. Armele pe care cei doi au planuit sa le furnizeze includeau sisteme de rachete sol-aer si lansatoare de rachete avansate", a dezvaluit Michael Garcia, procuror in New York.

Arsenalul se afla in Bulgaria si urma sa fie livrat la plata. Rachetele sol-aer si elicopterele ar fi trebuit sa ajunga pe mana rebelilor din Columbia.

"Politistii de frontiera romani, impreuna cu ofiterii DEA, au monitorizat mai multe discutii purtate intre trafciantul de arme si unul dintre locotenentii sai aflati in Romania, precum si cu ofiterii sub acoperire americani, incercand sa-l atraga in Romania si sa-l retina", a explicat un politist de frontiera roman.

Pe 26 ianuarie, Bout nu voia sa vina in Romania, de frica sa nu fie arestat. Discutiile telefonice purtate intre el si locotenentul sau arata ca intentiona sa bata palma in Cuba sau Armenia.

29 ianuarie 2008. Bout spunea ca vine la Bucuresti: "Sunt 100% sigur. 100%. Astepta-ma in zece zile maximum si  asigura-te ca totul este in regula".

30 ianuarie 2008. Armele erau pregatite si Bout aranja ca transportul abia o "aparenta legala".

Pe 4 februarie se stabilesc detaliile transportului.

5 februarie 2008
.  Bout contacteaza un om de afaceri roman, care detine o companie aeriana si ii cere sa il ajute sa obtina viza pentru Romania.

Pe 21 februarie, se schimba totul. Locul intalnirii: Thailanda.

25 februarie 2008. Are loc discutia finala: Thailanda, 6 martie. Acolo a si fost prins.

"A fost capturat in ultimele etape ale negocierii unei vanzari de milioane de dolari a unor arme de inalta performata, catre persoane despre care credea ca reprezinta o cunoscuta grupare terorista, FARC", precizeaza Michael Garcia.

Viktor Bout, cel mai mare traficant de arme din lume este in arest si trei tari se lupta sa il judece.

"Vanzatorul de moarte" a devenit o prioritate pentru politiile tuturor statelor, dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Americanii aflasera ca Bout aprovizionase cu arme membrii Al-Qaida.

"Din nefericire, nu am avut sansa sa il intalnesc pe Bin Laden. Daca as fi putut sa il intalnesc, daca as fi fost in aceasta ipostaza de a-l intalni, poate atunci as fi decis sa fac ceva, sa previn ce s-a intamplat", spunea Viktor Bout intr-un interviu acordat pentru CNN in 2002.

Povestea sa i-a inspirat pe producatorii de la Hollywood, care au facut un film de succes: "Lord of War" - "Traficantul de arme", cu Nicolas Cage in rolul principal. 

Afacerile cu arme ale lui Bout au inceput prin anii '90, dupa ce URSS s-a prabusit. A luat avioane abandonate apartinand aviatiei militare si s-a folosit de ele ca sa transporte pusti, tunuri ori rachete in Africa. Aproviziona guverne si teroristi in egala masura. Banul dicta destinatarul, asa ca traficantul incalca permanent embargourile Natiunilor Unite.

Bout a cumparat pistoale mitraliera inclusiv din Romania, in 1997, pe care le-a dus in Congo.   

Furnizorii lui principali de armanent erau insa in Buglaria, Moldova si Ucraina. De aici, marfa era transportata cu in Liberia si Angola, cu companiile aeriene infiintate de Bout. Cand autoritatile aflau unde isi derula afacerile si incepeau sa-l suspecteze, lichida tot si disparea. Transporturile erau trecute in acte fie transporturi nevinovate de alimente sau medicament e, fie chiar transporturi de arme, insa cu o alta destinatie. In realitate, ajungeau la teroristi.

Nimeni nu stie cu exactitate cate arme a vandut Viktor Bout sau cati bani a castigat. Ani de zile a reusit sa ocoleasca legea, insa acum se pare ca pentru cel mai mare traficant din lume, jocul s-a incheiat.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Galerie foto
Scrie un comentariu