marime text:

5 mituri ridicole despre arme pe care le-am invatat din filme

Filmelele cu Van Damme si Stallone sunt antrenante, dar si pline de greseli. Vezi care sunt cele mai mari minciuni pe care ni le-a spus Hollywood-ul prin filmele de actiune.
5 mituri ridicole despre arme pe care le-am invatat din filme

5. Amortizorul transforma pistolul intr-o arma tacuta

Unde am vazut asta? Greu de Ucis, Nu Exista Tara pentru Batrani si fiecare film cu James Bond.

Mitul: Orice zgomot de arma poate fi transformat intr-o soapta, daca ai un amortizor potrivit. Nu doar un pistol, chiar si o arma de vanatoare poate fi redusa la tacere ne spun cei de la Hollywood care au sarit si peste ideea de amortizor in filmul Shooter cu Mark Wahlberg, cand o sticla de 2 litri umpluta cu sosete a fost cea care a scos zgomotul din scena.

Adevarul: Explozia prafului de pusca provoaca un zgomot infernal, comparabil cu al unui avion ce decoleaza. Un pistol fara amortizor produce intre 140 si 160 de decibeli, iar unul cu amortizor coboara pana la 120 de decibeli, cam cat un pichamar. Practic, rostul amortizorului e sa reduca volumul atunci cand se trage in aer liber, intr-un mediu zgomotos, pentru a face directia din care vin gloantele mai greu de depistat.

4. Mitralierele sunt armele magice ale mortii

Unde am vazut asta? Scarface, Starship Troopers, Commando

Mitul: In filme, nimeni nu ramane vreodata fara munitie, atata timp cat scenariul nu cere asta. Ridicol e modul in care se prezinta "longevitatea" armei. In Commando, Arnold a trecut prin jumatate de film tragand la foc automat.

Adevarul: In realitate, o arma automata trage 700 de gloante pe minut. De cele mai multe ori, o rafala inseamna 30 de gloante trase in 4 secunde. Atat. Un membru al infanteriei Americane nici nu cara mai mult de 210 gloante la el, ceea ce ar face ca o lupta cu arme automate sa se incheie in doar cateva minute. In realitate, armele sunt foarte rar folosite pe full-auto si chiar si-atunci cand sunt, scopul lor este sa suprime pentru ca doar cateva gloante ating cu adevarat tinta.

3. Daca ai o vesta anti-glont, nu poti pati nimic

Mit: Vestele din Kevlar pe care le ascunzi sub un tricou mai larg te scot din orice incurcatura. Si daca esti ciuruit cu un AK-47, cel mai rau lucru care ti se poate intampla e sa ramai cu cateva vanatai ca la paint-ball.

Adevarul: Vestele purtate de politisti functioneaza doar in fata pistoalelor, nu si a mitralierelor. Adevarata armura care sa te protejeze impotriva lor e purtata de soldati, cantareste 14 kilograme, costa mii de dolari si functioneaza doar pentru distante mai mari de 4 metri.

2. Click-ul dramatic al armei


Mit: De fiecare data cand un personaj vrea sa dea mai mult dramatism scenei, trage de percutorul pistolului de parca abia atunci arma este pregatita. La pusti, efectul dramatic se obtine prin tragerea "slide"-ului.

Adevarul: Tragaciul face totul pentru tine, arma este de la inceput gata de actiune. Ba mai mult, actionarea "slide"-ului la o arma automata nu face decat sa-ti iroseasca doua cartuse, pentru ca cele vechi erau deja "disponibilizate" dupa precedenta runda.

1. Gloantele arunca ORICE in aer

Unde am vazut asta? Falci, Casino Royale sau Matrix

Mitul: In filme, un glont tras intr-un butoi cu combustibil produce o explozie uriasa si toata scena e inghitita de flacari. Si nu doar combustibil, practic orice gaz presurizat intr-un recipient poate duce la o bubuitura memorabila doar daca tragi un glont in el.

Adevarul: Niciun producator de masini nu ar fi incantat ca rezervoarele sa sara in aer la cel mai mic contact sau la cea mai mica lovitura. Cei de la MythBusters au demonstrat ca a trage un glont intr-un butoi cu benzina nu inseamna nimic spectaculos. Culmea este ca lumea Hollywood-ului arata cum containerele pot fi atat de usor penetrate, dar uneori te poti ascunde si in spatele unor ... pungi de cartofi cum vedem in urmatoarea secventa cu John Cusack.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu