marime text:

25 de ani de la dezastrul de la Cernobil. Explozia care a afectat 3,5 milioane de oameni

Explozia produsa in centrala nucleara de la Fukushima ne-a trimis cu gandul cu 25 de ani in urma. Peste 8.000 de oameni au murit dupa catastrofa de la Cernobil, iar altii sufera si in prezent din cauza contaminarii apei, solului si aerului.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Din pacate, autoritatile acelor vremuri au preferat sa ascunda adevarul decat sa avertizeze populatia.

26 aprilie 1986, ora 1.26. Reactorul numarul 4 de la Cernobil sare in aer. Motivul: o combinatie fatala intre un test nereusit si o echipa de specialisti fara experienta. Autoritatile vremii tin totul secret. Abia la 36 de ore de la accident incepe evacuarea populatiei. 1.200 de autobuze apar in oraselul de la numai 3 kilometri distanta de centrala.

Desi era evident ca ceva groaznic se intamplase, iar oamenii erau evacuati, Mihail Gorbaciov decide sa nu informeze opinia publica, timp de trei zile. Abia atunci, guvernul de la Moscova recunoaste amploarea catastrofei. Chiar si asa, in Romania, autoritatile sunt mai preocupate de sarbatorile muncitoresti, decat de avertizarea populatiei.

Intre timp, reactorul de la Cernobil continua sa emita radiatii ucigase, echivalente a 500 de bombe de la Hiroshima. In total, 190 de tone de substante radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri si au fost purtate de curenti. Norul radioactiv a acoperit atunci si Romania. 1.000 de oameni s-au imbolnavit de cancer tiroidian si au murit in scurt timp.

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 3 milioane si jumatate de oameni, din care peste 1 milion de copii, au fost afectati de atunci de explozie. Efectele inca se vad. Solul, plantele, apa - pe o raza de 60 de kilometri de centrala - contin doze periculoase.

Dupa Cernobil, Romania s-a confruntat cu o crestere a cazurilor de tumori craniene, spun specialistii.

In 2000, Ucraina a inchis definitiv centrala, dupa 14 ani de la catastrofa nucleara. Din pacate, nici acum "sarcofagul" construit deasupra centralei n-ar fi etans, spun specialistii.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu