marime text:

UPDATE: 91 de vamesi si politisti au fost arestati in Scandalul Vamilor!

In cea mai ampla ancheta de coruptie instrumentata vreodata de autoritati, audierile au durat mai bine de 48 de ore. Suspectii au fost adusi la Bucuresti cu elicopterele si microbuzele, iar tot sistemul vamal s-a cutremurat din temelii. Era si timpul, dupa ce europenii ne-au aratat obrazul, iar sefii de institutii, desi declara ca au stiut situatia, nu au facut nimic.
UPDATE: 91 de vamesi si politisti au fost arestati in Scandalul Vamilor!

UPDATE:

Curtea de Apel Bucuresti a arestat 91 din cei 97 de vamesi si politisti de frontiera retinuti pentru luare de mita si favorizarea traficului de tigari in vamile din Timis si Caras-Severin, ceilalti sase fiind lasati liberi, in cazul lui instanta dispunand masura interdictiei de a parasi tara.       

Politistii de frontiera de la Stamora Moravita ii suspectau pe vamesi ca nu impart spaga in mod egal. Astfel de sicane erau totusi rare, confirma anchetatorii. In general angajatii de la Moravita si Foieni se aveau ca fratii. Mai mult, functionarii nou veniti ori cei care s-au vazut pusi in situatia de a interactiona pentru prima data s-au integrat aproape instantaneu in gruparea criminala utilizand regulile si modul de operare prestabilite.

Seful ANAF admite ca stia situatia dar spune ca a mutat de la un punct la altul 700 de vamesi. Fara prea mult succes.

Abia cand pe fir au intrat agentii sub acoperire si procurorii,  coruptia a fost dovedita. Iar fenomenul este generalizat daca ne reamintim modul in care s-ar fi impartit banii din spagi.

Cei care asigurau paza in perimetrul vamii primeau cel mai putin. Urmau angajatii din tonete. Ei luau de fapt mita de la contrabandisti sau turisti. 

Si totusi sumele cele mai mari le obtineau sefii de tura care organizau lucrul. Anchetatorii presupun ca sume importante ajungeau mai sus la sefii de zone sau de regiune. Acestia ar fi putut trimite la randul lor, zeci de mii de euro politicienilor sau sefilor de institutii care i-au propus in functii.

Catre acestia arata acum cu degetul si presedintele Romaniei care le cere celor arestati sa spuna catre cine se duceau banii.

Si totusi cine a luat grosul? Atat liderii de sindicat cat si unii dintre invinuiti arata catre sefii de vami si oamenii politici. Insa oricat de extinsa ar fi caracatita coruptiei, faptul ca sunt aproape 100 invinuiti pe pe frontiera de sud-vest si inca 60 la vama siret, arata ca autoritatile s-au miscat in al doisprezelcelea ceas.

Gravitatea faptelor nu l-au convins si pe ministrul de interne sa ii sanctioneze dur pe sefii politiei de frontiera.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu