marime text:

Politistii, despre articolul "Romania, centru global pentru traficul de persoane": e subiectiv si fals!

Politia Romana face precizari in legatura cu un articol aparut pe site-ul CNN, despre traficul de persoane in Romania, aratand ca reportajul este "subiectiv si fals", nefiind bazat pe cercetari oficiale.
Politistii, despre articolul  Romania, centru global pentru traficul de persoane : e subiectiv si fals!

Site-ul CNN a publicat dreptul la replica al Politiei Romane, in legatura cu reportajul "Romania, centru global pentru traficul de persoane" aparut la inceputul lunii februarie.

"Inspectoratul General al Politiei Romane si Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane considera ca ideea principala a articolului de opinie «Romania, centru global pentru traficul de persoane» de pe CNN.com este subiectiva si falsa", incepe dreptul la replica al Politiei Romane (IGPR).

Politia Romana arata ca afirmatiile conform carora victime de 12 ani sunt traficate in Romania din tari precum Honduras, Afganistan, Congo si China nu sunt sustinute de cercetarile oficiale.

"Informatia din articol nu pare sa fie bazata pe date statistice recente si obiective, nici din punct de vedere calitativ, nici din punct de vedere cantitativ", precizeaza IGPR.

In dreptul la replica, Politia afirma ca Romania este tara de origine pentru traficul de persoane, nu destinatie. Totodata, potrivit statisticilor din ultimii ani, numarul victimelor romane ale traficului uman a scazut semnificativ, fapt ce contrazice afirmatia reporterului CNN potrivit careia Romania se afla in centrul fenomenului de trafic de persoane.

"In 2008 au fost identificate 1.240 de victime, in 2009 numarul a scazut la 780, iar in primele noua luni din 2010 s-au inregistrat aproximativ 500 de victime", argumenteaza IGPR.

Politia mai arata ca Romania este un model de bune practici in Europa, in domeniul prevenirii si combaterii traficului de persoane, avand o legislatie moderna, la standarde europene. De asemenea, IGPR face referire la trei campanii nationale derulate de ANITP in 2010, precum si multe altele la nivel regional.

"Romania este recunoscuta ca fiind lider regional in lupta impotriva traficului de persoane in Europa de Est, pentru ca tara noastra a contribuit semnificativ la reducerea acestui tip de crima organizata. Romania poate oferi expertiza si este un partener de incredere in lupta europeana impotriva traficului de persoane", mai arata Politia Romana.

IGPR subliniaza ca ANITP, institutia nationala cu expertiza in domeniu, nu a fost abordata pentru documentarea articolului aparut pe site-ul CNN.

Intr-un articol aparut la inceputul lunii februaire pe site-ul CNN, Romania este descrisa ca fiind un centru global pentru traficul de persoane, de catre activistul pentru drepturile omului David Batstone.

"Chiar daca traficul de persoane este interzis in Romania, asezarea geostrategica a tarii o face atat sursa pentru traficul de persoane, cat si tara de tranzit si de destinatie", spunea Batstone.

Potrivit articolului, autoritatile romane nu acorda ajutorul necesar victimelor aduse in Romania si fortate sa munceasca sau sa se prostitueze, iar aderarea la Uniunea Europeana a dus la relaxarea controalelor de frontiera, astfel ca traficul de persoane prin Romania a devenit mai usor.
 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu