marime text:

Iata cele trei metode prin care vamesii incasau spaga de la contrabandisti!

Caracatita coruptiei si-a intins tentaculele peste granitele Romaniei, iar fabrica ilegala de bani a lucrat fara pauza, zi si noapte. 20 de ani! Stau marturie salile de judecata, unde sunt la aceasta ora 140 de politisti de frontiera si vamesi din vestul tarii.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.In grupuri de cate 15 vamesii, politistii de frontiera si contrabandistii au ajuns sub escorta inarmata la Curtea de Apel Bucuresti.

Rudele refuza sa creada ca acuzatiile procurorilor anticoruptie sunt reale.

Si totusi in ultimele 6 luni, activitatea din vamile Stamora Moravita si Naidas a fost monitorizata non stop. Calculatoare si echipamentele aduse chipurile pentru modernizare au inregistrat toate miscarile salariatilor. In pararel lucrau investigatori sub acoperire.

Astfel s-a aflat ca angajatii de la punctele de trecere a frontierei aveau 3 metode.

Prima si cea mai folosita era aceea in care traficantul de tigari oprea masina ridica portbagajul pentru control insa tot acolo punea si mita. Vamesul lua banii si se prefacea ca isi face meseria.

O alta metoda era aceea in care contrabandistul punea banii pentru lucratorul vamal sub scaunul din dreapta.

A treia strategie se aplica doar daca traficul era facut de femei. Acestea puneau mita direct in geanta pe care o deschideau  pentru ca angajatul statului sa o verifice.

Toate miscarile erau posibile numai dupa ce spun procurorii, sefii de tura " primeau confirmarea ca intreaga zona este supravegheata, astfel incat orice fel de controale facute de institutiile statului ar fi fost semnalate".

Ba mai mult, anchetatorii au interceptari din care rezulta ca suspectii erau anuntati chiar de la Bucuresti de eventuale controale interne.

Dovada ca inculpatii au reusit  sa se miste stau si datele oficiale ale Politei de frontiera. In 2010 valoarea confiscarilor a scazut dramatic de la  1.307.504 lei la doar 371.496  lei anul trecut.

In schimb, sumele cerute drept spaga se pastrau. Cu 50 de euro baxul sau 5 euro cartusul, toata tura isi umplea buzunarele. Uneori incasarile erau impresionante.

Colegii n-au reclamat-o, nici nu aveau cum. Au trecut peste asta. De altfel se purtau ca o mare familie, cu bune si cu rele.

Unii riscau enorm. De exemplu, o  masina de frontiera a asigurat protectia unui transport de tigari de contrabanda pana la destinatie, ca sa nu apara garda financiara.

Si totusi cum erau distribuiti banii in natura?

Cei care asigurau paza in perimetrul vamii primeau cel mai putin. Urmau angajatii din tonete. Ei luau de fapt mita de la contrabandisti sau turisti.  Si totusi sumele cele mai mari le obtineau sefii de tura care organizau lucrul si care decideau practic cine are acces la miere si cine nu. Anchetatorii presupun ca sume importante ajungeau mai sus la sefii de zone sau de regiune. Acestia ar fi putut trimite la randul lor, zeci de mii de euro politicienilor sau sefilor de institutii care i-au propus in functii.

Practic coruptia a functionat perfect ca un ceas elvetian in toti acesti 20 de ani si toata lumea a fost multumita.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu