marime text:

Criza nucleara a provocat PANICA GENERALA - vezi cum reactioneaza oamenii din intreaga lume

Din cauza crizei nucleare din Japonia, tarile care au iesire la Pacific au plonjat intr-o stare de panica, imposibil de controlat. Un mesaj - prezentat in mod fals drept telegrama BBC - ii indeamna pe asiatici sa-si ia masuri de precautie. De pilda, sa-si tamponeze gitul cu iodura de potasiu, ca sa isi apere cat de cat tiroida - grav afectata in caz de iradiere. In schimb, pe coasta de vest a Americii, oamenii isi smulg din maini medicamentele considerate protectoare.  
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs. 

Chinezii si filipinezii sunt ingroziti de ieri de un mesaj care avertizeaza ca radiatiile se extind in afara Japoniei. Atribuit in mod fals postului britanic BBC, e-mailul abunda in informatii alarmante.

Guvernul japonez confirma scurgere radioactiva la centralele de la Fukushima. Tarile din Asia trebuie sa ia masuri de precautie. Daca incepe sa ploua, stati in acasa in primele 24 de ore! Inchideti usile si geamurile! Tamponati gatul cu betadina, pentru ca radiatiile lovesc mai intai tiroida! Radiatiile ar putea lovi Filipine astazi. Daca sunteti prinsi de ploaie, folositi umbrela sau o haina de ploaie. Particule radioactive, ce pot provoca arsuri sau chiar cancer, sunt in aceasta apa de ploaie".

Guvernul filipinez a fost nevoit sa dezminta oficial acest mesaj, dupa ce muncitorii si elevii au fost trimisi acasa. 

Situatia confuza de la Fukushima, unde exploziile, incendiile si breshele se tin lant de 4 zile, a provocat accese de angoasa in numeroase tari.

In farmaciile de pe Coasta de Vest a Americii, oamenii se napustesc asupra stocurilor cu iodura de potasiu. E vorba de o sare folosita pentru a satura tiroida si a bloca ingestia iodinei radioactive, o substanta foarte cancerigena.

Iar pe Twitter si alte forumuri de socializare, discutiile au luat o asemenea amploare incit Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat un apel  la calm.

E insa firesc sa nu mai stii cum sa discerni intre alarma falsa si precautia intemeiata, mai ales cind afli ca mai multe companii aeriene, precum cele din Germania, China ori Taiwan si-au anulat cursele catre Tokio. De pilda Lufthansa si-a redirectionat avioanele catre orase din sudul arhipelagului nipon.

Pe de alta parte, explicit ori mai discret, ambasadele din Tokio isi sfatuiesc cetatenii sa plece din Japonia.

Nici nu-i de mirare din moment ce in Japonia pamantul continua sa se cutremure. Chiar in aceasta dupa amiaza, Capitala Tokio a fost zgaltaita serios de o noua replica, avand magnitudinea 6.

Insa decisiv in starea de panica generalizata este faptul ca autoritatea franceza pentru securitate nucleara plaseaza accidentul de la Fukushima la nivelul 6 de gravitate pe o scara cu 7 trepte. 

Scara este astfel conceputa incit evenimentul nuclear de pe un anumit nivel este de zece ori mai grav decit cel de pe nivelul inferior. De pilda, la nivelul secund e vorba de expunerea accidentala a unui angajat la substante radioactive, iar nivelul al cincilea presupune un accident soldat cu moartea mai multor persoane.

Gradul al saselea - la care s-ar incadra situatia din Japonia inseamna accident grav cu probabilitate ridicata de scurgeri radioactive.

Nivelul maxim 7, a fost atins o singura data,  prin explozia de la Cernobil, din 1986, cind
am avut de-a face cu efecte foarte grave asupra sanatatii populatiei si mediului inconjurator.

Organizatia Meteorologica Mondiala a anuntat ca substantele radioactive au fost dispersate deasupra Pacificului si daca nu se inregistreaza noi explozii, nivelul de contaminare nu prezinta un pericol pentru restul Japoniei si tarile vecine. Expertii admit totusi ca, in cazul unei explozii nimicitoare la Fukushima, un nor de ploaie ar putea  indrepta materia radioactiva foarte departe. Iar acolo unde ar fi purtata de vint ar urma sa se depuna in sol contaminind resursele de hrana si apa.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu