marime text:

Fostii ministri Chiuariu si Nagy vor fi judecati pentru coruptie!

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, fostul ministru al Comunicatiilor, Nagy Zsolt, fostul director general al Companiei Nationale Posta Romana SA, Dan Toader, si alti trei manageri au fost trimisi in judecata in dosarul privind trecerea unui imobil in proprietatea privata a unei firme.
Fostii ministri Chiuariu si Nagy vor fi judecati pentru coruptie!
Fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Mihai Toader Dan, care era si presedinte al Consiliului de Administratie, este acuzat de procurorii anticoruptie de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si de stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale.
 
Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR a fost deferit justitiei pentru stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale, Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si de stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale.
 
Alaturi de cei trei au mai fost trimisi in judecata si fostul ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, si fostul ministru al Justitiei, Tudor Alexandru Chiuariu, ambii acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.
 
Procurorii l-au deferit justitiei si pe Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99 acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata savarsita in legatura cu o fapta de coruptie.
 
Potrivit anchetatorilor, in perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a Statului Roman in proprietatea privata a SC IMOPOST DEVELOPEMENTS SA, demers in care au fost implicati si doi membri ai Guvernului Romaniei prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situatia juridica a terenului si a favoriza astfel S.C. IMOPOST DEVELOPMENTS SA.
 
In aceasta modalitate, spune DNA, statul roman a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 euro.

Potrivit DNA, SC IMOPOST DEVELOPEMENTS SA s-a constituit la data de 26 iulie 2005, fiind creata ca un parteneriat intre CN Posta Romana SA, SC PROCEMA SA, SC COMNORD SA si doua persoane fizice. Scopul constituirii SC IMOPOST DEVELOPMENTS SA este demolarea de catre societate a cladirilor existente pe terenul din Bucuresti, Calea Victoriei 133-135 si edificarea unui imobil cu functiuni multiple. La data de 19 iulie 2005, conducerea Postei Romane a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei 133-135 sa fie adus de CN Posta Romana S.A. ca aport in natura la capitalul social al societatii nou infiintate.
 
In tot acest demers s-a urmarit favorizarea concernului SC PROCEMA SA - SC COMNORD SA astfel ca, la nivelul anului 2005, sprijinul acordat concernului s-a realizat concomitent pe doua planuri: ignorarea faptului ca imobilul din Calea Victoriei este bun proprietate publica a statului si subevaluarea acestuia., precizeaza DNA.
 
Astfel, cu ocazia aportarii imobilului la SC IMOPOST SA, inculpatii Toader Dan Mihai, Lepadatu Emanoil si Marinescu Andrei, in calitate de director general, director economic executiv si, respectiv, director al Directiei de Dezvoltare Strategica, au subevaluat imobilul din Calea Victoriei 133-135, stabilind cu intentie o valoare diminuata fata de valoarea comerciala reala a imobilului.
 
Trecerea efectiva a imobilului din patrimoniul Postei Romane in cel al IMOPOST trebuia insotita de o evaluare a terenului astfel ca firma inculpatului Folfa Ioan, SC TOPCADEX 99 SRL, a intocmit un Raport de evaluare a acestui teren, datat 21 iulie 2005, prin care a fost stabilita o valoarea imobiliara mult mai mica decat cea reala, diferenta rezultata din subevaluare fiind de 3.652.244 euro. Avand in vedere faptul ca acest raport de evaluare trebuia intocmit de catre un expert judiciar, iar Folfa Ioan nu avea aceasta calitate, acesta a modificat raportul, a semnat in fals in locul unui expert din cadrul firmei sale si a aplicat stampila acestuia de expert judiciar.
 
Atat Folfa Ioan cat si expertul avusesera anterior colaborari cu SC PROCEMA SA si SC COMNORD SA iar inculpatul Lepadatu Emanoil, in calitatea sa de presedinte al comisiei de selectie a ofertelor pentru serviciile de evaluare, s-a asigurat ca SC TOPCADEX 99 SRL va realiza evaluarea terenului, pentru ca imobilul sa fie evaluat de o firma apropiata consortiului si girand practic subevaluarea imobilului.
 
Avand in vedere ca exista un litigiu pe rolul Curtii de Apel cu privire la dreptul de proprietate al Postei Romane asupra terenului, respectiv ca facea parte din categoria bunurilor proprietate publica ale statului si deci nu putea fi instrainat, inculpatul Nagy Zsolt, in calitatea sa de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a initiat si a avizat proiectul unei hotarari de guvern prin care sa se clarifice acest aspect. Acest minister coordona activitatea Postei Romane in virtutea faptului ca, pana in anul 2006, statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei, era actionar unic al C.N.P.R., iar din anul 2006, actionar majoritar.
 
Inculpatul Zsolt Nagy a intocmit nota de fundamentare si proiectul H.G. nr.377/2007 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr.550/1996 privind transmiterea unui imobil, situat in municipiul Bucuresti, in administrarea Companiei Nationale "Posta Romana" - S.A. Prin aceasta Hotarare de Guvern s-a stabilit ca "imobilul care face obiectul acestui act nu avea destinatie publica si nu era afectat uzului sau interesului public" si se elimina cuvantul "publica" din HG 550/1996. Practic, Zsolt Nagy a initiat o de hotarare de guvern cu caracter retroactiv asupra dreptului de proprietate a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135, in vederea promovarii intereselor private ale consortiului format din SC PROCEMA SA si SC COMNORD SA.
 
"La scurt timp, omologul sau din cadrul Ministerului Justitiei, inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru a avizat acest proiect de hotarare de guvern cu ignorarea opiniei specialistilor din subordine care sustinusera ca acest demers este ilegal", arata DNA.
 
Cei doi ministri de resort au avizat acest proiect in regim de urgenta, cu eludarea prevederilor legale ce reglementau procedura de avizare a actelor normative si a prevederilor legale care stabileau ca trecerea unui imobil din proprietate publica in proprietatea privata a statului se putea face numai printr-o hotarare care sa prevada expres acest lucru.
Cu toate acestea, la data de 25 aprilie 2007, Guvernul Romaniei a adoptat HG 377/2007 prin care s-a consfintit definitiv trecerea bunului in domeniul privat al statului. Prin aceasta SC IMOPOST DEVELOPMENTS SA a obtinut un avantaj patrimonial constand in dreptul de proprietate asupra imobilului din Calea Victoriei, nr.133-135 si, in mod indirect, Consortiul SC PROCEMA SA - SC COMNORD SA a obtinut beneficiile rezultate in urma subevaluarii imobilului cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC IMOPOST DEVELOPMENTS SA.
 
Prejudiciul cauzat statului roman prin instrainarea in mod ilegal a imobilului proprietate publica a statului roman din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de constructii din care s-a scazut costul demolarii cladirii, intrucat cladirile existente pe teren au fost demolate de catre SC IMOPOST SA.
 
In 17 septembrie 2007, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a solicitat Presedintelui Romaniei, in temeiul art.12,16 al.2 si art.19 din Legea 115/1999 republicata, privind responsabilitatea ministeriala cererea privind inceperea urmaririi penale fata de Zsolt Nagy - ministrul Comunicatiilor si tehnologiei informatiei si Chiuariu Tudor Alexandru - ministrul Justitiei.
 
Prin cererea din data de 16 ianuarie 2008 a presedintelui Romaniei, adresata ministrului interimar al Justitiei, s-a solicitat declansarea procedurilor legale pentru urmarea penala a numitilor Zsolt Nagy - fost ministrul al comunicatiilor si tehnologiei informatiei si Chiuariu Tudor Alexandru - fost ministrul al justitiei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 
Sursa: Mediafax

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu