marime text:

A fost condamnat la moarte si executat, pe baza analizei unor fire de par care NU ERAU ALE LUI!

Rezultatele expertizei unor fire de par au facut lumina intr-un caz in care autoritatile din Texas au condamnat la moarte, in 1990, un barbat nevinovat, pedeapsa executata zece ani mai tarziu, testele aratand ca acestea nu erau ale barbatului, potrivit AFP.
A fost condamnat la moarte si executat, pe baza analizei unor fire de par care NU ERAU ALE LUI!

Potrivit ziarului "Texas Observer", testele ADN "il exclud pe Claude Jones ca fiind proprietarul firelor de par studiate", asa cum arata reprezentantii laboratorului Mytotyping Technologies. Acestia precizeaza ca firele de par apartineau victimei, un comerciant ucis in 1989.

Atunci cand Claude Jones a fost condamnat la moarte, analiza la microscop a firelor de par a dus la stabilirea unei comparatii satisfacatoare cu cel al lui Claude Jones, aceasta fiind considerata dovada ca el era prezent la locul crimei.

Jones, care a ispasit pedeapsa pentru crima unui alt detinut, a sustinut in permanenta ca el astepta in masina, in timp ce un alt barbat a comis crima.

Acesta a fost elementul-cheie pe baza caruia s-a stabilit ca Jones a fost prezent la locul crimei si pe care procurorii si-au construit acuzarea, iar toate apelurile si actiunile de recurs facute de el au fost ulterior respinse.

Cativa ani mai tarziu, practica analizei firelor de par la microscop a fost abandonata, find considerata invechita si neconcludenta.

"In ajunul executarii sale, in decembrie 2000, Claude Jones a cerut un test ADN pe acele fire de par. Guvernatorul de atunci al Texasului, George W. Bush, a refuzat", scrie "Texas Observer".

Potrivit publicatiei, el arata ca rezultatele testelor "nu il disculpa pe Claude Jones", pentru ca nu il implica pe complicele sau, care in schimbul unei pedepse reduse l-a desemnat drept autorul crimei la procesul din 1990.

"Dar parul era singura proba potrivit careia Claude Jones era la locul crimei, deci daca testele nu il dezvinovatesc, acest lucru ridica serioase semne de intrebare cu privire la vina sa", adauga publicatia citata.

Un alt caz referitor tot la executarea unui nevinovat este in prezent analizat de catre justitia texana. In acest caz, un tanar a fost condamnat la moarte pentru ca si-a dat foc la casa, iar in urma incendiului cele trei fiice ale sale au murit. Evolutia stiintei a aratat, si in acest caz, ca expertii au spus atunci eronat ca a fost vorba de un incendiu criminal.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu