marime text:

Senatorii au decis: ANI poate doar sa rasfoiasca declaratiile de avere ale demnitarilor corupti!

"Nu mai aveti voie sa verificati averile, ci doar sa <analizati> declaratiile in care sunt trecute!". Este mesajul pe care senatorii l-au transmis miercuri inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate. Alesii au votat noua lege ANI, dar inainte au eliminat multe prevederi care vizau verificarea avutului celor care ocupa functii publice. Printre altele, liderii confederatiilor sindicale nu vor fi obligati sa completeze astfel de declaratii.  
Senatorii au decis: ANI poate doar sa rasfoiasca declaratiile de avere ale demnitarilor corupti!

Asa cum a iesit noua lege ANI din mainile senatorilor, inspectorii vor trebui sa se multumeasca doar cu ce scrie in declaratiile de avere chiar daca, voit sau nu, demnitarul omite sa treaca unele bunuri.

Alesii nu au dorit nici crearea unor comisii pe langa Curtile de Apel prin care magistratii ar fi cercetat declaratiile de avere, in cazul unor suspiciuni.

Ministrul justitiei Catalin Predoiu a incercat, in zadar sa-i convinga pe senatori: "Statisticile ANI demonstreaza indubitabil faptul ca ne confruntam in continuare cu probleme de integritate si chiar de coruptie".

Declaratiile vor fi de doua tipuri: publice si confidentiale. Alesii au stabilit ca nu trebuie sa stim ce bijuterii sau tablouri detin demnitarii.

Fata de proiectul initial, senatorii au decis ca liderii sindicali nu vor fi obligati sa-si declare averile, pentru ca nu ar ocupa functii publice. Insa, nu putini sunt sindicalistii sau rudele lor cu actiuni la firme, care au facut afaceri cu statul.

Spre exemplu, fiul liderului mecanicilor de locomotiva, Iulian Mantescu, Marcel, a fost actionar la o firma care a derulat afaceri cu CFR. "Copiii nostri, fiind majori, au dreptul sa fie actionari la anumite firme, au dreptul sa liciteze la bursa de marfuri. De doi ani nu mai exista, copiii nu mai au niciun contract cu sistemul feroviar", spune liderul sindical.

In timp ce averea marii majoritati a liderilor sindicali ramane un mister, singurii care si-au publicat veniturile sunt sindicalistii deveniti demnitari. Este si cazul deputatului PSD Dumitru Chirita, lider de sindicat in energie.

"Firma la care sunt actionar a facut afaceri cu statul, a executat lucrari in domeniul energiei. Sunt si lider de sindicat in energie... Si ce-i cu asta? S-a facut licitatie!", spune Dumitru Chirita.

Asemenea domnului Chirita, nu putini au fost de-a lungul vremii sindicalistii indragostiti de politica. Miron Mitrea, fost ministru si presedinte executiv al CNSLR-Fratia, Matei Bratianu, lider al sindicatelor din Posta sau Ion Radoi, lider sindical la Metrorex.
 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu