marime text:

Mihail Gorbaciov despre executia sotilor Ceausescu: "Au fost impuscati ca animalele salbatice!"

"Ideea ca eu si George Bush am decis la Malta, in 1989, inlaturarea regimului comunist din Romania este un mit!". Declaratia ii apartine ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov. Ajuns la 79 de ani, Gorby - cum ii spunea, cu simpatie, o lume intreaga - a vorbit si despre executia sotilor Ceausescu din decembrie '89: "Au fost impuscati ca niste animale salbatice!".  
Mihail Gorbaciov despre executia sotilor Ceausescu: Au fost impuscati ca animalele salbatice!

Invitat miercuri seara la Stirile ProTV, Mihail Gorbaciov a vorbit despre momentele de cumpana ale anului 1989 si despre finalul comunismului in Romania. A raspuns si unei intrebari care-i framanta de 20 de ani pe romani: "A fost sau nu mana Rusiei, in spatele Revolutiei din '89?".

Mihail Gorbaciov a negat, de altfel, si faptul ca el impreuna cu George Bush ar fi hotarat la Malta inlaturarea regimului comunist din Romania: "Nu este adevarat, nu a existat o astfel de discutie. Nu credeti in miturile si zvonurile care se aud".

Cat despre o posibila legatura cu Ion Iliescu, inainte de evenimentele din decembrie '89, Gorbaciov a precizat ca la vremea aceea nu-l intalnise inca.

Mihail Gorbaciov nu poate sa uite, insa, procesul si executia sotilor Ceausescu: "Cand vorbim despre Ceausescu, a carui viata s-a terminat atat de dramatic, nu as vrea ca pana si in tarile cele mai inapoiate sa se decida astfel. Exista judecatorie, exista Constitutie, exista presa, dar cand vad aceste cadre, cand pur si simplu i-au impuscat ca pe niste animale salbatice este incredibil".

Cu Nicolae CeausescuMihail Gorbaciov s-a intalnit de doua ori, pentru a-l convinge sa aplice valul de reforme pornit de el, Perestroika, dar nu a reusit, iar apoi in Romania a venit Revolutia. Odata pornita, Perestroika a dus la caderea regimurilor comuniste din estul Europei, inclusiv al celui din Romania.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Galerie foto
Scrie un comentariuCatalin (2011-04-16 09:58:32)
Mare atentie! Acea poza nu este orginala ci este un "stop cadru" dintr-un film de Sergiu Nicolaescu si publicata de curand intr-un cotidian de mare tiraj. Interesant este faptul ca nimeni din condcerea ziarului in frunte cu Ion Cristoiu, nu a precizat "imprumutul" fotografiei. Din cate se stiu pana in prezent, de la locul executiei nu au ramas cine-stie-ce marturii foto si video, pe motiv ca s-ar fi pierdut sau ca operatorul a fost mai preocupat sa priveasca macelul decat sa filmeze, insa dupa cum bine se vede, avem parte de o "superba" poza color, care culmea se vede impecabil. Partea proasta in cest caz o reprezinta dezinformarea si faptul ca peste vreo 15-20 de ani, copii de acum or sa creada ca DA, aceasta este poza cu executia sotilor Ceausescu. Sunt constient si aproape ferm convins ca aceasta dezinformare a fost foarte bine pusa la punct de catre cei de "sus" cu epoletii la vedere sau cu epoletii "ivnizibili". Stiu ca suna a teoria conspiratiei, dar haideti sa nu luam totul de-a gata si sa gandim un pic inainte de a trage concluzii sau a spune, "da, asa este".
raspunde »