marime text:

Macovei vrea sa inlature anomalia - doar la noi si la bulgari se prescrie omorul!

Monica Macovei, europarlamentar PDL si fost ministru al Justitiei, a finalizat un proiect de lege prin care infractiunile referitoare la omor sa devina inprescriptibile. In prezent, doar la noi si la bulgari crima se prescrie
Macovei vrea sa inlature anomalia - doar la noi si la bulgari se prescrie omorul!

 

Proiectul de lege a fost elaborat de Monica Macovei impreuna cu deputatul PDL Sever Voinescu si prevede ca prescriptia se elimina pentru toate infractiunile de omor pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie pana la data intrarii in vigoare a legii, precum si pentru cele viitoare.

Macovei afirma ca o legislatie asemanatoare a fost adoptata si de Suedia in 2010, iar printre tarile in care omorul nu are termen de prescriptie se afla: Marea Britanie, Germania, Austria, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Cehia, Estonia, Cipru, SUA, Canada si Japonia.

De altfel, dintre tarile aflate in zona euroatlantica, numai in Romania si Bulgaria crima se prescrie dupa un anumit numar de ani.

In Romania exista doua feluri de prescriptii, cea "obisnuita" de 15 ani si cea "speciala", de 22 de ani si jumatate. De asemenea, daca o persoana a fost prinsa si trimisa in judecata, iar aceasta perioada de 15 sau 22 de ani se incheie inainte ca instanta sa se pronunte, atunci scapa de "bratul legii".

Doua astfel de cazuri cu prescriptie "speciala" sunt cele referitoare la crimele din timpul evenimentelor din 1989 si cele privind mineriada din 1990. Termenul acestora va expira anul viitor.

Fostul ministru al Justitiei vrea ca persoana suspectata de o crima sa poata fi cercetata oricand, iar daca cineva este acuzat de omor si fuge, dar este prins dupa 20 sau 30 de ani, sa execute pedeapsa.

Proiectul de lege prin care se elimina prescriptia pentru infractiunile de omor si infractiunile cu intentie, care au ca urmare moartea victimei, va fi depus in Parlament in luna februarie.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu