marime text:

De ce au fost arestati pentru 29 de zile Costiniu, Casuneanu si Locic. Inalta Curte isi dezvaluie motivele

Inalta Curte a facut publice motivele pentru care a decis, saptamana trecuta, arestarea pentru 29 de zile, a membrilor "lotului Voicu". Este vorba de judecatorul Florin Costiniu, asfaltatorul Costel Casuneanu si afaceristul Marius Locic. Potrivit motivarii deciziei, judecatorul a tratat separat situatia lui Marius Locic de cea a lui Costel Casuneanu si Florin Costiniu.
De ce au fost arestati pentru 29 de zile Costiniu, Casuneanu si Locic. Inalta Curte isi dezvaluie motivele
Astfel, Marius Locic nu are "repere morale reale", nu respecta ordinea de drept si penetreaza mediile sociale pentru a-si asigura propriul confort. In ceea ce-i priveste pe Costiniu si Casuneanu, judecatorul afirma ca lasarea lor in libertate ar potenta neincrederea opiniei publice in actul de justitie.
 
Situatia lui Costel Casuneanu si Florin Costiniu a fost tratata separat in motivare pentru ca primul este avocat si un important om de afaceri, iar cel de-al doilea reprezinta "un etalon social pentru restul societatii": "Faptul ca un important om de afaceri sa isi rezolve problemele judiciare prin recurgerea la coruperea magistratilor, ca si indeplinirea de catre un inalt magistrat a actelor de trafic de influenta pentru a deservi interesele omului de afaceri constituie, in mod cert, imprejurari care tulbura profund si grav opinia publica, determinand reactii justificate de insecuritate, framantari, luari de pozitie, atitudini de neincredere fata de sistemul judiciar si corpul judecatoresc”.
 
Oricand astfel de fapte, savarsite la un asemenea nivel, sunt de natura sa creeze si sa induca opiniei publice convingerea ca legea se opreste si nu are eficienta in fata si fata de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui sa asigure increderea societatii in modul in care mediul de afaceri si justitia functioneaza; cu atat mai mult, lasarea in libertate a acestor persoane ar potenta starea de neincredere a opiniei publice cu privire la modul in care organele judiciare aplica legea si protejeaza respectarea valorilor sociale care reglementeaza buna si corecta desfasurare a actului de justitie", se arata in motivarea deciziei prin care s-a dispus arestarea lui Casuneanu si Costiniu.
 
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni suspendarea din functie a lui Florin Costiniu din functia de judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ca urmare a faptului ca acesta a fost arestat preventiv vineri, pentru complicitate la trafic de influenta, in dosarul in care este arestat si senatorul PSD Catalin Voicu. Punerea in miscare a actiunii penale are loc, de regula, odata cu trimiterea in judecata a respectivului inculpat sau, mai devreme, in cazul in care acesta este arestat preventiv.
 
Florin Costiniu a fost arestat vineri, pentru complicitate la trafic de influenta, in dosarul in care mai sunt arestati oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, precum si senatorul Catalin Voicu.
 
Costiniu a detinut functia de presedinte al Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pana la 31 martie, desi DNA declansate urmarirea penala impotriva sa din luna decembrie 2009. Din 1 aprilie, Costiniu a intrat in concediu de odihna pe o perioada de 15 zile.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu