marime text:

Curtea Costitutionala scapa de griji demnitarii corupti: a lasat Agentia Nationala de Integritate fara dinti!

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe prevederi ale Legii Agentiei Nationale de Integritate, inclusiv articolul 13, care imputerniceste ANI sa verifice, sa sesizeze organele de urmarire penala si sa aplice sanctiuni, precum confiscare averii, demnitarilor corupti.
Curtea Costitutionala scapa de griji demnitarii corupti: a lasat Agentia Nationala de Integritate fara dinti!
Astfel, judecatorii constitutionali au declarat neconstitutional articolul 6, care prevede ca "la solicitarea motivata a inspectorului de integritate, conducatorii autoritatilor, institutiilor sau societatilor publice ori private, cei ai regiilor autonome sunt obligati sa comunice acestuia, in termen de cel mult zece zile lucratoare, datele, informatiile, inscrisurile si documentele prevazute la articolul 5, indiferent de suportul acestora, precum si date, informatii sau documente pe care le detin, care ar putea conduce la solutionarea cauzei".
 
Si articolul 7 a fost declarat neconstitutional. Acesta se refera la posibilitatea ca inspectorul de integritate sa dispuna, fara acordul persoanei verificate a unei expertize, pentru lamurirea neconcordantelor dintre sesizare si intinderea bunurilor mentionate in declaratie.
 
Articolul 8, de asemenea, este declarat neconstitutional: stabileste activitatea de verificare, modalitatea de intocmire a actelor de constatare si a proceselor verbale.
 
Curtea Constitutionala (CC) a declarat neconstitutional inclusiv articolul 13 care stabileste atributiile Agentiei Nationale de Integritate (ANI): verificarea declaratiilor de avere si interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordantelor sau a nerespectarii hotararilor legale, constatarea incompatibilitatilor si sesizarea organelor de urmarire penala, dar si aplicarea sanctiunilor.
 
Mai mult, articolul 17 care stabileste criteriile de numire a inspectorilor de integritate si a celorlalti functionari publici din ANI este si el nelegal.
 
CC a mai statuat ca si prevederea care stabileste convocarea Consiliului National de Integritate (CNI) nu este in acord cu legea fundamentala, adica aliniatul 2 al articolului 38.
 
Articolul 46, statuat de judecatorii CC ca fiind, de asemenea, nelegal, prevede procedura de confiscare a unei parti din avere si contestarea starii de incompatibilitate este, de asemenea, declarat neconstitutional.
 
Ultimul articol declarat neconstitutional este 57, care prevede ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele desemnate potrivit articolului 9 vor asigura implementarea prevederilor prezentei legi si vor introduce in regulamentele de ordine interioara prevederi detaliate privitoare la declararea averii, declararea intereselor si a incompatibilitatilor, adaptate specificului respectivei institutii, care vor fi aduse la cunostinta tuturor angajatilor impreuna cu prevederile prezentei legi, prevederi care sunt si ele neconstitutionale.
 
Decizia Curtii a fost luata miercuri, ea urmand a fi motivata si publicata.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu