marime text:

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, cere un milion de euro despagubiri de la stat

Andrei Chiliman a facut acest gest pentru ca in perioada comunista tatal sau a facut inchisoare, iar familia a avut de suferit.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Procesul a inceput vineri, la Tribunal, insa consilierul juridic al Ministerului Finantelor a solicitat din start respingerea plangerii. Andrei Chiliman si fratele sau cer si despagubiri morale si materiale.
 
Cei doi povestesc ca tatal lor a facut inchisoare pe vremea comunistilor, iar averea familiei a fost confiscata. Numai ca procesul e pe cale sa se opreasca inainte sa inceapa cu adevarat. Recent, Curtea Constitutionala a declarat drept neconstitutional articolul din lege prin care fostii condamnati politic si urmasii lor puteau sa ceara de la stat bani in contul greselilor trecutului.
 
Curtea Constitutionala arata ca deja cei persecutati politic inainte de 1989 au primit diferite reparatii si avantaje financiare. "Aceste despagubiri", afirma judecatorii, "sunt menite a produce satisfactia morala a recunoasterii faptelor nelegale, a incalcarilor drepturilor omului, comise in perioada comunista, iar nu a compensa in bani suferinta persoanelor persecutate". (Sursa: Decizia nr. 1354)
 
Si sunt 150 000 de oameni care ar putea da in judecata statul. Printre cei care nu vad cu ochi buni aceasta decizie se afla si liderul taranist Ion Diaconescu. Tribunalul i-a dat deja castig de cauza, acceptand ca autoritatile sa ii dea o jumatate de milion de euro, din cele 18 milioane cerute. Sentinta nu este insa definitiva.
 
Intre timp, parlamentarii incearca sa inlocuiasca articolul din legea speciala anulat de instanta. Dureaza, insa.
Multi dintre reclamanti avertizeaza ca sunt gata sa apeleze si la CEDO daca este cazul.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu