marime text:

Vama Siret, paradisul spagii. Pe o tura se castigau si 25.000 de lei! Vezi cum erau impartiti!

Ce s-a intamplat luni intregi la punctul de trecere a frontierei Siret poate bate orice film de actiune. Politistii si vamesii acuzati de coruptie castigau din spagi si cate 25.000 de lei pe tura, apoi ii lasau ascunsi in galetile de gunoi, pentru sefii care ii imparteau.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Deviza tuturor era: "Faceti bani. Daca va prind, va leaga. Cine scapa merge inainte". Toata reteaua era macinata de invidii, insa nimeni nu sufla o vorba, pentru ca pleca acasa cu un teanc de bancnote.

59 de oameni - dintre care patru vamesi si restul politisti de frontiera - au fost luati la bani marunti acum de instanta de judecata.

Ancheta ofiterilor anticoruptie a scos la iveala felul in care se dadea si se primea mita, dar si modul in care lucrurile erau organizate acolo. Tabloul zugravit de anchetatori prezinta Vama Siret ca un paradis al spagii.

Intr-un exemplu concret, cel care voia sa treaca granita cu, sa spunem, 30 de cartuse de tigari dadea mita 150 lei vamesului si 50 de lei politistului. Sumele variau insa de la client la client, de la masina la masina.

Mita se lua si de la soferii autocarelor si microbuzelor care nu voiau sa stea la coada, la intrarea in tara. Intre 50 si 100 de lei de masina. Si uite asa, mii de lei se adunau zilnic.

Unele ture din vama castigau mai mult, altele mai putin, situatie care a nascut invidii. Din interceptari a rezultat de exemplu ca doi politisti de frontiera, Strugar si Simota, strangeau pe tura 70-80 milioane de lei vechi, iar Coroi si Chirila 200-250 milioane de lei vechi.

Regula interna intr-un punct de frontiera este ca nu ai voie cu bani in buzunar. Asa ca toata lumea ascundea bancnotele in locurile indicate de sefi. Seara, pe o canapea se numara suma, banii se asezau pe cupiuri, apoi se imparteau. Un angajat de la toneta primea cam 1.000 de lei. Sefii mai mult.

Pe 28 decembrie 2010, s-au strans 15.600 de lei, dintre care superiorii au luat 2.600, iar restul s-a impartit la cei care au lucrat in acea zi. Pe 29, s-au strans 18.000 de lei, din care sefii au luat 1.800.

Sotul unei angajate implicate in scandal neaga acuzatiile.

Paradisul spagii primea si noi angajati, iar acestia erau automat scoliti. Fara sa stie, unul dintre invinuiti il invata pe investigatorul sub acoperire cum sa faca atunci cand lua mita. Anchetatorul este invatat sa se uite la data eliberarii pasaportului, la regiunea tarii din care e cel care da mita, astfel ca atunci cand pune mana pe bani, sa stie pentru ce o face.

Cum erau mai multi, politistii de frontiera ii invidiau pe vamesi, care ar fi primit de trei ori mai multi bani decat ei.

Mai sunt lucruri de lamurit in dosar, dar cert este ca in fata judecatorilor au fost adusi vineri 59 de inculpati.

Pana acum, nici Ministerul de Interne si nici cel de Finante nu au anuntat ca ar intentiona sa faca curatenie mai sus, acolo unde ancheta nu a ajuns cu probatoriul.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Galerie foto
Scrie un comentariu