marime text:

Wikileaks: Ambasada SUA din Romania a trimis o informare cu 5 zile inainte de rapirea jurnalistilor romani in Irak

Cercurile diplomatice fierb, iar oficialii americani nu stiu cum sa-si salveze obrazul, dupa ce controversatul site Wikileaks a facut publice un sfert de milion de telegrame confidentiale.  
Wikileaks: Ambasada SUA din Romania a trimis o informare cu 5 zile inainte de rapirea jurnalistilor romani in Irak

In aceste documente, liderii lumii sunt descrisi in termeni deloc diplomatici. De pilda, Nicolas Sarkozy e "imparatul gol", iar Angela Merkel, duce lipsa de imaginatie.

Exista si 830 de mesaje trimise de Ambasada Americana din Bucuresti. Potrivit cotidianului Gandul, Romania a intrat in sfera de interes constant a diplomatiei americane abia la alegerile din 2004. Ambasada SUA de la Bucuresti a trimis la Washington o informare referitoare la terorism, cu 5 zile INAINTE de rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Potrivit ziarului Gandul, era o informare cu grad sporit de importanta, fiind dublu marcata cu codul pentru "terorism". 

Potrivit The Guardian, o alta telegrama notabila, continand ample date biografice, dateaza din 20 decembrie 2004, foarte probabil referitoare la presedintele nou ales, Traian Basescu.

Deocamdata, nu e rost de priviri stinjenite intre diplomatii americani si oficialii romani. Cu totul altfel stau lucrurile in privinta altor relatii bilaterale. Nu de alta, dar lumea intreaga a aflat Silvio Berlusconi e iresponsabil si epuizat de petrecerile salbatice, cancelarul german Angela Merkel se teme sa-si asume riscuri si duce lipsa de imaginatie, Hugo Chavez e nebun, Kim Jong Il - epileptic, iar liderul libian Ghaddafi nu poate calatori fara o infirmiera ucraineana voluptuoasa.

Dincolo de aceasta incercare de a face haz de necaz, reactiile oficiale sunt de extrem de severe.

Iar revelatiile nu se limiteaza la caracterizari neelegante. Documentele dezvaluie si practici discutabile ale diplomatiei americane. De pilda, liderilor sloveni li s-a promis o intalnire cu presedintele Obama daca accepta sa preia cativa detinuti de la Guantanamo.

Un alt exemple - regele saudit i-a indemnat pe americani sa "reteze capul sarpelui", adica sa atace Iranul. Iar presedintele egiptean Hosni Mubarak le declara americanilor: "nu am nimic impotriva sa vorbiti cu iranienii, cu conditia sa nu credeti o iota din ce va spun ei".

Viitoarea tinta a site-ului Wikileaks este o importanta banca americana, ale carei documente secrete vor dezvalui existenta unui "ecosistem al coruptiei".
 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu