marime text:

Vor reusi japonezii sa evite o catastrofa precum cea de la Cernobil?

Nivelul radiatiilor inregistrat langa reactorul 4 de la Fukushima este unul "extrem de ridicat", asa ca oficialii niponi cauta disperati solutii ca sa evite o catastrofa asemanatoare celei inregistrate in 1986 la Cernobil.
Vor reusi japonezii sa evite o catastrofa precum cea de la Cernobil?

Joi dimineata au de gand sa intervina cu tunurile de apa, pentru a raci combustibilul, care ameninta sa elibereze in aer substante radioactive.

In acest moment, toate cele sase reactoare ale centralei Fukushima 1 sunt considerate "instabile si extrem de periculoase".

Cand se va produce explozia cea mare? Poate fi facut ceva pentru a controla lucrurile? De ce sunt doar 50, 70 de oameni care incearca sa impiedice catastrofa? De ce guvernul nu a facut mai mult, de ce nu a trimis mai multi oameni acolo? Au vreun plan de rezerva? Sunt intrebari deocamdata fara raspuns, rostite cu teama de milioane de oameni.

Confruntati cu o criza de proportii, oficialii niponi cauta disperati o solutie.

Bazinul de stocare al reactorului 4 de la Fukushima nu mai contine apa. Drept urmare, nivelul radiatiilor este "extrem de ridicat". Mai mult, este posibil sa se fi produs deja o explozie de hidrogen la nivelul acestui reactor.

"In cel mai pesimist scenariu, daca barele de uraniu sunt expuse, ele pot deveni fragile si exista riscul de a se rupe la cel mai mic soc. In acel moment, substantele radioactive pot fi eliberate in aer", spune purtatorul de cuvant de la Tokyo Electric Power 19.

Scenariul-catastrofa s-ar putea intampla in urmatoarele 48 de ore, estimeaza expertii.

Japonezii au de gand sa raceasca totusi combustibilul cu ajutorul unui camion cisterna si al tunurilor de apa, o solutie care n-a fost testata pana acum. Asta dupa o prima tentativa esuata de a stropi reactorul din aer, cu elicopterele.

Mana de angajati s-a intors insa la locul dezastrului dupa nici cateva ore. Presa nipona i-a numit eroi pe acesti oameni care-si pun viata in pericol, riscand sa fie ei insisi iradiati. Printre ei se afla si un barbat care mai are doar sase luni pana la pensie si s-a oferit voluntar ca sa ramana la Fukushima.

Un avion american fara pilot va survola centrala nucleara, pentru a observa in ce stare sunt reactoarele si instalatiile.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu