marime text:

Vaticanul, tarat intr-un proces in care in un preot este acuzat de acte de pedofilie savarsite in anii '60

Vaticanul va putea fi tras la raspundere in civil pentru actele unui preot intr-un caz de pedofilie, dupa ce Curtea Suprema din Statele Unite a anuntat luni ca nu se va pronunta privind imunitatea Sfantului Scaun.
Vaticanul, tarat intr-un proces in care in un preot este acuzat de acte de pedofilie savarsite in anii  60
Refuzul celei mai inalte instante judiciare din Statele Unite de a se sesiza nu inseamna insa ca Papa va trebui sa depuna marturie in curand in fata justitiei americane. De fapt, nepronuntandu-se, Curtea Suprema confirma decizia unei Curti de apel de a elimina imunitatea Sfantului Scaun in cazul unui preot acuzat de pedofilie in statul Oregon, din nord-vestul Statelor Unite. In urma acestei decizii, Vaticanul a facut apel la Curtea Suprema.
 
Refuzul celor noua judecatori ai Curtii Supreme de luni inseamna ca decizia Curtii de Apel devine definitiva. Un tribunal american va putea trece la urmatoarea etapa si sa examineze calitatea de "angajator" a Vaticanului fata de un preot acuzat, pentru a decide daca procedura poate continua fata de Biserica.
 
La originea cazului, o victima afirma, sub protectia anonimatului, ca a fost supusa unor agresiuni sexuale din partea unui preot irlandez in anii '60, in orasul Portland, din statul Oregon, in conditiile in care acesta fusese deja acuzat de pedofilie in Irlanda, apoi la Chicago.
 
Victima acuza Vaticanul ca nu l-a caterisit pe preot sau cel putin nu l-a sanctionat si inlaturat.
 
In primavara, dupa ce a fost sesizata de Sfantul Scaun, Curtea Suprema a cerut avizul administratiei Obama privind ridicarea imunitatii Vaticanului. Administratia a cerut atunci Curtii Supreme sa stabileasca faptul ca Vaticanul dispune de imunitate in acest caz si ca oficialii sai de rang inalt, inclusiv Papa, nu pot fi interogati.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu