marime text:

Tancurile si blindatele libiene atacate de sute de avioane de lupta si rachete ale NATO

Sub numele promitator "Zorii Odiseei", aliatii s-au napustit asupra Libiei. Deja, seful marelui stat major al armatei americane a calificat prima faza a operatiunii drept "un succes", pentru ca a permis instaurarea unei zone de excludere aeriana.  
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Si britanicii s-au grabit sa anunte ca sunt extrem de multumiti, insa au refuzat sa vorbeasca despre pagubele de la sol.

Ostilitatile au fost deschise de aproximativ 20 aparate franceze Mirage care au atacat tancuri si blindate ale armatei libiene din zona Benghazi, fief al opozitiei.

Apoi, de pe navele si submarinele din largul Mediteranei, americanii si britanicii au lansat 110 rachete de croaziera tip Tomahawk, pentru a neutraliza apararea antiaeriana libiana. Au fost vizate zeci de obiective strategice inclusiv din Tripoli. S-au adaugat raiduri ale avioanelor de vanatoare britanice Tornado si blocada navala pe care si-au asumat-o canadienii.

Potrivit CBS, duminica dimineata, 3 bombardiere americane au lansat 40 de incarcaturi asupra unei importante baze aeriene libiene pentru a decima aviatia. Totodata, aparatele de vanatoare americane au survolat Libia pentru a identifica forte terestre ce pot fi anihilate.

Operatiunea - botezata Zorii Odiseei - este coordonata dintr-un cartier general american din Stuttgart. In prima faza s-au implicat armatele a 4 state occidentale  Franta, Marea Britanie, Statele Unite si Canada.  Daca, Spania, Italia si Grecia isi pun la dispozitie doar bazele aeriene si aeroporturile militare, dintre tarile arabe Qatarul si Emiratele Arabe Unite sunt singurele care s-au angajat sa se implice, ulterior, in operatiune.

Cum va continua interventia straina si cu ce rezultate, nimeni nu se hazardeaza sa proroceasca. Mai ales cand ai de-a face cu un lider atat de imprevizbil si de fanatic precum colonelul Ghaddafi. Temeiurile etalate de occidentali sunt, fireste, dintre cele mai nobile.

Nu exista insa nicio indoiala ca obiectivul occidentalilor este inlaturarea lui Ghaddafi . Ar fi de altfel singura formula ce elimina riscul unei divizari a Libiei. Cat despre conducerea misiunii si alte.... foloase, lucrurile sunt chiar mai complicate.

Chiar daca Barack Obama s-a straduit sa demonteze orice asociere cu razboiul din Irak, in Statele Unite au inceput protestele.

Rusia si China, care s-au abtinut in a vota rezolutia ONU - si-au exprimat regretul ca s-a ajuns la interventie militara. La fel si India.

 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu