marime text:

Atentate teroriste revendicate de ceceni, la Moscova! Cel putin 38 de oameni au murit

Teroarea si-a aratat din nou chipul hidos luni dimineata la Moscova. Doua atentate sinucigase au zguduit doua statii de metrou, au ucis cel putin 38 de oameni si au facut peste 65 de raniti. Doua femei-kamikaze au provocat dezastrul, iar separatistii ceceni au revendicat dublul atac pe un site islamist. Reactiile imediate au atras atentia asupra faptului ca teroristii si-au ales tinte situate la doi pasi de sediul serviciilor speciale ruse, FSB.
Atentate teroriste revendicate de ceceni, la Moscova! Cel putin 38 de oameni au murit

Cea dintai explozie s-a produs cu cateva minute inaintea orei locale 8,  7 ora Romaniei. Terorista, care avea doua kilograme de trinitrotoluen atasate de corp, s-a aruncat in aer intr-o garnitura oprita in statia Lubyanka. 23 de oameni au fost sfartecati instantaneu, iar alti 18 au  fost raniti. Sute de pasageri au inceput sa caute ingroziti cea mai apropiata iesire din subeteran.

30 de minute mai tarziu, cea de-a doua  deflagratie a zguduit statia Park Kulturii si a ucis 12 oameni. Si de acolo echipele de salvare au ascos apoi la suprafata zeci de oameni raniti, plini de sange pe fata si pe maini. Cei aflati in stare critica au fost dusi catre spitale cu ajutorul elicopterelor. Ulterior au mai fost descoperite si alte cadavre.

In acest timp, tot orasul era intr-o panica de necontrolat. Oamenii isi sunau inspaimantati rudele, crezand ca s-ar fi putut afla in garniturile aruncate in aer.

La suprafata, cele doua zone in care s-au produs atentatele au fost impanzite de zeci de vehicule ale servicilor de urgenta. Politia a blocat accesul in pasajele subterane si practic intreg centrul Moscovei a devenit o zona inchisa, cu mii de agenti  patruland si verficand fiecare colt ori obiect suspect. Masurile de securitate au fost rapid inasprite atat in gari, cat si in aeroporturile din jurul Moscovei. Si acum sistemul de comunicatii este bruiat de autoritati, pentru a impiedica eventuale incercari ale teroristilor de a lua legatura intre ei.

Atat presedintele Medvedev, cat si premierul Vladimir Putin, aflat intr-o vizita de lucru in Siberia, sunt tinuti la curent in permanenta cu evolutia anchetei.

In ultimele doua decenii, capitala Rusiei a fost lovita in repetate randuri de atentate teroriste de mare anvergura, majoritatea  revendicate de separatistii ceceni. Insa in ultimii cativa ani, atacurile se rarisera simtitor.

In opinia expertilor, cei care au pus la cale dublul atentat din aceasta dimineata au dorit sa destabilizeze situatia din Rusia. "Teroristii vor sa-i intimideze pe oameni si sa arate ca pot face ce vor, cind vor si unde vor", spune un comentator de la Moscova.

In ulima vreme fortele de securitate rusesti si-au intensificat operatiunile din Caucazul de Nord pentru a-i nimici pe rebelii islamisti si mai multi lideri ceceni au fost eliminati. Poate si asta a intaratat spiritele.  

Mai trebuie mentionat faptul ca in 2014, Rusia va organiza Olimpiada de Iarna, la Soci, iar un climat de insecuritate ar putea aduce grave prejudicii puterii de la Moscova.
 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Galerie foto
Scrie un comentariu