marime text:

21 de morti si 79 de raniti, in urma unui atentat terorist la o biserica crestina din Egipt

Un atentat comis probabil de un kamikaze, in fata unei biserici din orasul egiptean Alexandria, s-a soldat cu 21 de morti si 79 de raniti, la doua luni dupa amenintarile al-Qaida la adresa comunitatii copte egiptene, relateaza AFP.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Presedintele Hosni Mubarak a condamnat, intr-o alocutiune televizata, un "act criminal odios care a vizat natiunea, copti si musulmani", si a denuntat, fara alte detalii, "implicarea straina" in acest masacru.
 
Tensiunile s-au intensificat sambata in fata acestei biserici, unde au avut loc confruntari intre politie si manifestanti crestini.
 
Atacul s-a produs la scurt timp dupa miezul noptii, in fata bisericii Sfintilor (Al-Qiddissine) din cel de-al doilea oras al Egiptului, in timp ce credinciosii incepeau sa iasa din cladire dupa o slujba de Anul Nou.
 
Ipoteza unei masini-capcana, mentionata initial de autoritati, a fost indepartata in cursul zilei de Ministerul de Interne, care a precizat ca masacrul a fost "probabil" comis de un kamikaze.
 
Bomba, de fabricatie locala, continea bucati de metal "pentru a atinge un numar cat mai mare" de persoane, potrivit unui comunicat al ministerului.
 
Circumstantele exploziei, "tinand cont de metodele care domina in prezent activitatile teroriste la nivel mondial si regional, arata clar ca elemente externe au planificat si urmarit comiterea" atentatului, precizeaza ministerul.
 
Coptii din Egipt sunt adesea vizati de violente interconfesionale, care nu au mai luat pana acum forma unui atentat sinucigas.
 
Atentatul, nerevendicat, are loc la doua luni dupa amenintarile proferate la adresa coptilor de o aripa irakiana a retelei al-Qaida, care ii acuza ca sechestreaza sotiile preotilor copti ortodocsi care s-au convertit la islam.
 
Papa Benedict al XVI-lea a denuntat "tensiunile amenintatoare ale momentului", facand apel la liderii lumii sa apere crestinii in fata abuzurilor si intolerantei religioase.
 
Coptii, cea mai importanta comunitate crestina din Orientul Mijlociu, reprezinta intre 6 si 10 la suta din cei 80 de milioane de egipteni, marea majoritate musulmani sunniti. Slab reprezentati in Parlament, ei considera ca sunt tinuti la distanta de posturi in justitie, universitati si politie.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu