marime text:

131 de persoane agresate sexual de preoti austrieci cer despagubiri morale

131 de persoane care au fost victime ale abuzurilor sexuale savarsite de prelati sau de alte persoane care au legatura cu Biserica Catolica din Austria cer despagubiri morale cuprinse intre 15.000 si 130.000 de euro.
131 de persoane agresate sexual de preoti austrieci cer despagubiri morale
Intentia a fost anuntata marti, de un purtator de cuvant al colectivului, "Victime ale violentelor Bisericii".
 
"Biserica are zece zile pentru a se pronunta asupra acestei propuneri de tranzactie, apoi vom merge in fata tribunalelor", a declarat purtatorul de cuvant, Franz-Jakob Purkarthofer.
 
Avocatul care reprezinta colectivul, Werner Schostal, a adresat o scrisoare in acest sens unui numar de sase din cele noua dioceze austriece.
 
"Deoarece diocezele stiau ca au avut loc abuzuri sexuale impotriva persoanelor aflate sub protectia lor si nu au intreprins nimic pentru a le pune capat, ele au avut un comportament culpabil si, in mod obiectiv, contrar indatoririlor lor", scrie avocatul. Potrivit acestuia, Biserica Catolica si-a agravat si mai mult cazul prin mutarea clericilor vinovati in alte institutii "unde puteau da curs inclinatiilor lor periculoase".
 
Victimele solicita plata imediata a unei sume initiale de 15.000 de euro pe victima si preluarea, in plus, a sarcinii efectuarii de terapii, de care o victima din cinci are nevoie, potrivit lui Purkarthofer.

Aceste solicitari intervin dupa dezvaluirea, la inceputul lunii martie, a numeroase abuzuri avand legatura cu institutiile catolice ale tarii. Actiunea colectivului se situeaza in afara celor intreprinse de comisia de ancheta infiintata de presedintele conferintei episcopale austriece, cardinalul-arhiepiscop de Viena, Christoph Schoenborn, si care a inregistrat aproape 200 de cazuri de abuzuri sexuale si rele tratamente comise asupra copiilor.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu