marime text:

Scandalul spagilor de vama a ajuns la sindicate: "I-am dat lui Marica 5 ani cate 2.500 de dolari pe luna"

Uriasul scandal al mitei fara frontiere reizbucneste cu acuzatii grave de coruptie la adresa liderului sindical Vasile Marica. Un fost vames anunta public ca l-a mituit pe Marica ani intregi pentru a obtine postul de sef de tura si apoi pe cel de sef de vama, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Tot el sustine ca multi alti vamesi au cotizat lunar pentru a-si asigura locul de munca si mai apoi pentru a promova in sistem. "Daca luam atatia bani trebuia sa fiu in Bahamas", a comentat cel invinuit.

"L-am cunoscut pe Marica si spunea ca e un om cu influenta mare. Din 1997 si pana in 2002 ii dadeam intre 2.000 si 2.500 de dolari lunar. " Asa si-a inceput autodenuntul Marius Ungureanu, fost lucrator vamal la Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu. Barbatul a explicat cum in fiecare luna trebuia sa-l plateasca pe Vasile Marica pentru a-si asigura linstea la locul de munca.

In urma mitei platite lunar, sustine Ungureanu, s-a transformat dintr-un simplu lucrator vamal in sef de tura, apoi in sef de vama. In 2003, denuntatorul a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru ca a incasat salariul fara sa fie la munca, si a iesit din sistem.

Fostul vames nu s-a oprit aici cu acuzatiile. Spune ca Marica ar fi primit bani si de la Robert Cristoi, in prezent prefect de Giurgiu.

Acuzatiile de marti spun ca Marica ar fi primit insa bani de la multi alti vamesi ajunsi intre timp in posturi de conducere in judetele Constanta, Giurgiu si Prahova. In momentul de fata, la Directia Nationala Anticoruptie nu a fost depusa nicio sesizare, autodenunt sau plangere in care sa apara numele lui Marica.  

Dezvaluirile facute marti de fostul vames vin intr-un moment in care aproape 200 de politisti de frontiera si lucratori vamali au fost arestati pentru fapte de coruptie. Mai mult, in ultima vreme se vorbeste tot mai des de un sistem de rulare a banilor proveniti din mita care atinge cele mai inalte niveluri ale societatii incluzand aici sfera politica.

O comparatie facuta de  presedinte Sindicatului Prolex a aratat cum sistemul corupt din vami este precum o tabla de sah in care pionii sunt vamesii si politistii de frontiera, caii - sefii de tura, nebunul - coordonatorul sau liderul de sindicat, tura - seful ANV, dar si directori din aceastra structura, iar regina este de fapt partidul politic sau membrii importanti ai acestuia, care pot decide numirea sefului Administratiei Nationale a Vamilor.

Asadar, daca am admite ca acestata schema e reala reiese ca Vasile Marica ar fi una din piesele importante de pe tabla de sah.
 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu