marime text:

O minunatie de pestera, numai sa nu ramai blocat in ea! Trei speologi si-au vazut moartea cu ochii

Trei speologi din Targu Mures au fost la un pas sa plateasca pentru pasiunea lor cu viata. O viitura i-a surprins in timp ce faceau masuratori in pestera Huda lui Papara si i-a tinut aproape 24 de ore prizonieri, in intuneric si frig. Patru echipe de salvamontisti din patru judete le-au venit in ajutor si au reusit pana la urma sa-i aduca la suprafata.  
O minunatie de pestera, numai sa nu ramai blocat in ea! Trei speologi si-au vazut moartea cu ochii

Sase membri ai unui club de speologie din Targu Mures - un topograf, un profesor si patru studenti - au intrat sambata in pestera Huda Lui Papara, din Muntii Trascaului, pentru niste masuratori. Dupa cateva ore, unul dintre ei dadea alarma: trei colegi sunt blocati inauntru de viitura.

"Am vazut ca ploua si am vrut sa-i atentionez sa iasa afara. M-am intors dupa ei, dar pe la jumatate n-am mai putut sa intru. M-a luat viitura, am stat trei ore pe o stanca, pana a scazut nivelul apei si am iesit singur. Am sunat la 112", povesteste Laszlo Hunor, turist.

Cei trei speologi au ramas prizonierii cursului de apa care traverseaza pestera, la circa 800 de metri de la intrare. Din cauza ploii abundente, acesta s-a umflat si a blocat practic orice cale de iesire din galerie. Abia duminica, la pranz, salvatorii au reusit sa-i scoata la lumina.

"Am facut miscari ca sa nu inghetam de frig , viitura ne-a surpins in pestera si nu am mai avut timp sa iesim. Am cautat sa ne adapostim, sa nu o luam la goana, sa nu cumva sa ne prinda si sa ne loveasca de stanci", spune unul dintre speologi, Marin Mihalache, inginer topograf.

Salvatorii spun ca este o minune ca i-au gasit in stare atat de buna, doar putin speriati, avand in vedere ca au stat acolo aproape 24 de ore.

Chiar daca pestera este o minunatie - spre exemplu ascunde cea mai mare colonie de lilieci din Romania si cea mai mare cascada - cei trei spun ca nu se vor intoarce prea curand. Si vor avea grija ca atunci cand o vor face, meteorologii sa vorbeasca despre seceta, nicidecum despre ploi.  

 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu