marime text:

Iodul radioactiv de la Fukushima a ajuns si in Romania!

De ce ne era mai frica nu am scapat! Urme de iod radioactiv de la Fukushima au fost depistate si in Romania. Descoperirea soc a fost facuta de specialistii de la Institutului National de Fizica Nucleara.
Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.Potrivit studiului realizat de patru cercetatori romani, particulele de iod au aparut in apa de ploaie, dar si in lapte.

Mostrele de apa au fost colectate pe 27 martie din Brasov, iar pe 29 martie si 2 aprilie din Slanic-Prahova. Marti dimineata, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara a declarat ca au fost gasite urme de iod radioactiv in apa de ploaie si lapte de oaie provenit din zona Slanic. Este vorba despre o concentratie de pana la 0,75 de Bq/dm cub la apa de ploaie si 5,2 Bq/dm cub in lapte.

Cercetatorii romani spun ca aceste cantitati sunt atat de mici, incat nu au nici un impact asupra mediului si populatiei. Iar potrivit standardelor din Japonia, limita maxima admisa a concentratiei de iod radioactiv este de 300 Bq/dm cub pentru adulti si copii si de 100 Bq/dm cub pentru bebelusi.

Prezenta iodului radioactiv in Romania este o dovada a faptului ca efectele unui accident nuclear se pot resimti si la 10.000 de kilometri distanta, spun specialistii romani, care anunta ca vor continua sa monitorizeze situatia.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu