marime text:

Celelalte trei victime ale accidentului din Bucegi vor fi cautate toata noaptea

Echipele de jandarmi montani si salvamontisti vor continua, si in cursul noptii de luni spre marti, pe cat posibil, cautarile in cazul elicopterului prabusit in Masivul Bucegi, intre Valea Gaura si Poiana Gutanul, desi operatiunile sunt extrem de dificile din cauza cetii si a intunericului. Potrivit unor surse militare, singurul roman care a fost implicat in acidentul de luni dupa-amiaza isi desfasura activitatea la Scoala de Aplicatie a Fortelor Aeriene de la Boboc si avea grad de capitan.
Celelalte trei victime ale accidentului din Bucegi vor fi cautate toata noaptea
Ciprian Aldea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Brasov, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca echipele de jandarmi montani nu se vor retrage, ci vor continua cautarile si in cursul noptii, pe cat este posibil.
 
"Nu se vor retrage echipele. Vor porni si alte echipe pentru a-i suplimenta pe cei 16 jandarmi montani trimisi in misiune si pentru a le duce provizii", a spus Aldea.
 
Primarul localitatii Bran, Gheorghe Hermeneanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca, la ora actuala, epava elicopterului nu mai arde, ci doar fumega, astfel ca echipele de cautare isi pot da seama de locul unde se afla aceasta dupa mirosul de fum.
 
Potrivit sursei citate, pe drum, spre locul de la baza poienii Gutanu, sunt camioane militare cu echipamente si provizii pentru echipele de cautatori.
 
Hermeneanu a declarat ca, din informatiile pe care le are, se pare ca elicopterul s-a lovit de stanci.
 
Edilul a mai spus ca echipele de salvamontisti si jandarmi vor fi cazate la stanele din zona in cursul noptii.
 
Inca din prima zi a exercitiului Blue Sky 2010, un elicopter israelian de acelasi tip a avut probleme tehnice si a fost nevoit sa aterizeze de urgenta in localitatea Priboiu din judetul Dambovita. Atunci defectiunea a fost semnalata la bord, iar aterizarea s-a facut fara ca vreun membru al echipajului sa fi fost ranit.

Elicopterele de transport CH-53 participa alaturi de cele ale Fortelor Aeriene Romane la un exercitiu comun de antrenament pentru misiuni de cautare salvare si de evacuare medicala.

Pentru acest tip de antrenamente, aparatele au decolat de la unitatea militara Boboc din judetul Buzau. Au zburat, la joasa altitudine in zone muntoase si dificile, tocmai pentru ca militarii sa se poata pregati pentru situatii extreme, cum ar fi coborarea in rapel, in zone greu accesibile.

Elicopterul Sikorsky, cunoscut ca CH53, a fost produs incepand din 1966 si a fost folosit de armata americana in razboiul din Vietnam.

Israelul a achizitionat  primele aparate de zbor de acest gen in 1960. In noiembrie 2008, in serviciul Fortelor Aeriene Israeliene se aflau 33 de aparate CH-53.

Un astfel de elicopter poate transporta pana la 37 de persoane  si cantareste peste 10 tone daca e gol. Atinge o viteza maxima de 315 km pe ora , iar raza de actiune este de 1.000 de km.

CH 53 a mai fost implicat in accidente aviatice. In 1977,  54 de oameni au murit dupa ce un asemenea elicopter s-a prabusit in Israel, iar pe 4 februarie 1997 alte doua aparate, de acelasi model, s-au ciocnit tot in Israel. 73 de persoane si-au pierdut atunci viata.
 

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Scrie un comentariu