marime text:

Te uiti prea mult la filme? Poti ucide fara sa vrei! 4 greseli URIASE invatate in filme!

Facute in graba, cu mai multa grija pentru efecte speciale, filmele ofera si multe informatii absolut gresite in cazul primului ajutor. In multe cazuri poti face mai degraba rau unei persoane decat sa o ajuti.
Te uiti prea mult la filme? Poti ucide fara sa vrei! 4 greseli URIASE invatate in filme!

1. Aplicarea unui bandaj de compresie

Aproape de fiecare data cand cineva sangereaza serios in filme, i se aplica un bandaj de compresie deasupra sau dedesubtul ranii. In realitate, procedura este foarte controversata printre experti, pentru ca afecteaza in mod grav zona, dar taie si fluxul sangelui din zona, permitand substantelor toxice sa se acumuleze si sa fie apoi imprastiate inapoi in organism cand se elibereaza bandajul.

Multe tari au interzis deja aceasta interventie, echipajele medicale folosind bandajul de compresie doar in cazuri extreme.

2. Prezervarea membrelor taiate in gheata

Cand cineva isi pierde un deget intr-un film, vedem cum acesta este pus in gheata inainte de a-l duce la spital pentru a fi reatasat. Desi e o idee buna sa pastrezi respectivul obiect in conditii reci (si lipsite de microbi), a-l pune in contact direct cu gheata poate provoca daune ireparabile celulelor.

3. A declara pe cineva mort

Teoretic, doar doctorii pot declara o persoana drept moarta, dar practic in putine filme aceasta regula este respectata. Metode precum verificarea pulsului sau inteparea unei persoane pentru a-i testa reactia sunt cateva din momentele ridicole ce arata cat de putina documentare se face inainte ca un scenariu sa fie scris.

In realitate, a testa daca o persoana e moarta printr-o asemenea metoda si a nu o resuscita in consecinta este total gresit din punct de vedere moral, ba chiar o decizie criminala.

4. Resuscitarea

Viteza - in cele mai multe filme, procedura de resuscitare este prea inceata. Viteza corecta este 100 bpm. Coincidenta, aceeasi viteza ca doua melodii cu mesaj sugestiv - "Stayin' alive" (Bee Gees) si "Another one bites the dust" (Queen).

Ratia - ratia corecta intra compresia pieptului si ventilatie este 30 la 2 pentru un adult, nu 3 la 1 sau 3 la 2 cum apare in filme.

Defibrilatie - scopul defibrilarii este pentru a stabiliza miocardul in momentul in care contractiile sunt necoordonate, provocand probleme in circulatie. In cazul asistolei (lipsa activitatii inimii), un defibrilator este inutil pana cand resuscitarea cardiopulmonara nu reda un pic de activitate inimii.

Durata - desi in multe filme reanimarea dureaza cateva minute, in realitate dureaza macar 45 de minute si poate merge pana la cateva ore.

Vezi toate stirile in timp real si pe telefonul tau mobil: m.crimetime.ro

Galerie foto
Scrie un comentariuasa (2012-07-02 06:11:22)
stirile de la ora 5,are dreptate nu tine nimeni cont de cum sa resuscitezi o persoana pentru ca este un film nu un documentar medical.
raspunde »
misanthrope (2011-12-12 04:22:28)
mda.. in conditii de asistolie nu se incepe resurscitarea decat daca a intrat in stop in ochii tai. iar timpul e de 30 min. un alt ritm care se potriveste e "jingle bells". o greseala des intalnita este aceea cu gelul pe padelele defibrilatorului. nu se ating padelele una de cealalta niciodata. dar ninja, viata nu-i ca-n filme..
raspunde »
stirile de la ora 5 (2011-06-13 13:48:40)
mi-as dori sa te uiti la un film sa vezi procedeul de resuscitare standard de 45 min, ar fi minunat, in filme ii declara morti oricine pt ca de multe ori nu e un doctor in preajma si nici nu are logica sa apara unul doar sa constate :)) + te uiti la un film nu la un documentar medical te-ai trezit si tu sa faci un articol doar sa arati ca stii notiuni minime de prim ajutor bv tie esti tare
raspunde »